Начало / Свят / Писатели осъдиха убийствата на блогъри в Бангладеш

Писатели осъдиха убийствата на блогъри в Бангладеш

Над 150 писатели поставиха подписите си под писмо, осъждащо убийствата на трима блогъри в Бангладеш през последните месеци. Инициативата е организирана от британския вестник „Гардиън“. Сред по-известните имена са Маргарет Атууд, Салман Рушди, Ян Мартел и Колъм Тойбин. В писмото е отправен призив към правителството на страната да действа по-ефективно и да накаже извършителите, които все още не са заловени.

Миналата седмица блогърът Ананта Биджой Дас беше убит по особено жесток начин от четирима нападатели с мачетета. Това се случи посред бял ден на оживена улица в град Сулхет. Дас отивал на работа. Той работеше за сайта „Mukto-Mona“ (Свободен ум), където публикуваше научни статии и критични материали, насочени срещу исляма и индуизма.

Основателят на медията Авджит Рой и неговата съпруга бяха нападнати през февруари по подобен начин. Рой загина на място, а съпругата му оцеля, макар да беше тежко ранена. Намушкан до смърт през март пък беше Уашкир Рахман. Макар да има арести, извършителите все още не са заловени.

„Свободата на изразяване е фундаментално право както в конституцията на Бангладеш, така и в Декларацията за правата на човека. Призоваваме правителството на Бангладеш бързо и безкомпромисно да разследва случаите с убийствата на Ананта Биджой Дас, Авджит Рой и Уашкир Рахман. Отговорните трябва да понесат последствията по стандартите на международен съд. Властите в Бангладеш са длъжни да направят всичко възможно да защитят блогърите и писателите, които ги грози опасност.“

Ян Мартел, автор на световния хит „Животът на Пи“, коментира:

„Добавих името си, за да опитам да помогна трагичните събития от последните дни да не бъдат повторени, както и за да се опитам да помогна за залавяне на виновниците, които трябва да отговарят за действията си. Надявам се ефекта на писмото да е по-сериозен в Бангладеш и правителството да се ужаси от него. На Запад политиците вече са имунизирани срещу писма, петиции и призиви.
Религиозният екстремизъм е най-голямата опасност, пред която са изправени писателите днес. На Запад писателите са заплашени от това никой да не им обърне внимание и в най-лошия случай да се навреди на имиджа им. Те обаче са длъжни да бъдат информирани и будни граждани. Понякога да бъдеш буден граждани в днешната икономическа система и свободен пазар е доста изморително. Западните писатели са длъжни да подкрепят максимално всички свои колеги в опасните региони, защото те са изправени пред далеч по-сериозни заплахи.“

Прочетете още

th_196fed19a57c6bc2e3b62660cdf2abbd_thewrongsideofgoodbye

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 6 януари. Изданието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *