Начало / Свят / Американското разузнаване разкри какво е чел Осама бин Ладен

Американското разузнаване разкри какво е чел Осама бин Ладен

Американското разузнаване направи достъпни за широката общественост множество документи, събрани при акцията, довела до смъртта на Осама бин Ладен през май 2011 г., съобщи huffingtonpost.com. Сред тях са книги и кореспонденция. Местоположението в Пакистан на терорист №1 на ХХ век беше разкрито и той беше убит от военноморски „тюлени“ преди 4 години.

Сред книгите, които е чел Бин Ладен, са заглавия както на арабски, така и на английски език. Някои дори са фокусирани върху самия атентат на 11 септември 2001 г. Между изданията, развиващи конспиративни теории, са „New Pearl Harbor: Disturbing Questions about the Bush Administration and 9/11“ от Дейвид Рей Грифин и Ричард Фалк, „The Secrets of the Federal Reserve“ от Юстас Мълинс и „Bloodlines of the Illuminati“ от Фриц Спригмайър. Включени са и по-сериозни четива за американската история като „Obama’s Wars“ от Боб Удуърд, както и издания на философа Ноам Чомски.

Терористът е чел и книги за начина, по който „Ал Кайда“ е възприемана в западните общества. Той е бил загрижен за имиджа на групировката. Кореспонденцията му включва и критики към някои от действията на терористичната организация. Според него „Ал Кайда“ трябва да се концентрира върху големи удари, а не да си губи времето с конфликтите между режимите в Близкия изток. „Фокусът трябва да бъде върху убиването на американския народ и неговите представители“, пише Бин Ладен.

Сред хилядите взети документи от тюлените са и няколко наръчника, както и формуляр за кандидатстване за присъединяване към „Ал Кайда“. Разузнавателните агенции са взели решение да не показват порнографските материали, взети при рейда. Стотици документи са в процес на преглеждане и също ще бъдат общодостъпни скоро.

Повече информация тук

Свързани заглавия
Разследват автора на книга за убийството на Осама бин Ладен
Част от архивите на Бин Ладен ще бъдат публикувани в книга

Фото: dni.gov

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

th_196fed19a57c6bc2e3b62660cdf2abbd_thewrongsideofgoodbye

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 6 януари. Изданието …