Начало / Свят / Мишел Уелбек предизвика отново гнева на френски мюсюлмани

Мишел Уелбек предизвика отново гнева на френски мюсюлмани

Заплахата за съдебно дело остава

michel-houellebecq-2006-1

Думите на писателя, че французите ще атакуват с оръжие мюсюлманите, предизвикаха възмущението на Шамс Един Хафез, представител на Голямата джамия в Париж. По празниците той подаде иск срещу носителя на „Гонкур”, като причина за това стана интервю на Уелбек в ноемврийския брой на сп. Front Populaire. Там той приравнява сегашната ситуация във Франция с периода преди Реконкистата – тоест, времето на отвоюване на Иберийския полуостров от мюсюлманите, започнал още през 8. век.

Разговорът в списанието се води между Уелбек и философа Мишел Онфре. Писателят заявява, че французите вече се въоръжават, като се учат и да стрелят. „Съпротивата ще се разгори, когато ислямистите сложат ръка върху цялата територия. Ще има атентати пред джамиите, в кафенетата, които посещават мюсюлманите, просто един такъв „Батаклан“, само че обърнат наопаки.”

Така почти 67-годишният писател бръкна и в една от най-болезнените рани в съвременната френска история – през 2015-а жертва на терористичен акт в зала „Батаклан“ станаха 130 души, като стотици други бяха ранени. „Онези, които са французи телом и духом – продължава той, – не искат интеграция на мюсюлманите, те желаят мюсюлманите да спрат да ги крадат и нападат или просто да си вземат нещата и да си идат.”

Точно тези думи на писателя станаха повод представителят на Голямата джамия, която функционира от 1926 г. в Париж, да заведе дело. Хафез обвини Уелбек, че разделя обществото, като оставя впечатление, че обикновените мюсюлмани крадат и нападат „французите телом и духом”. Действията, предприети от Голямата джамия, защити и парижкият кмет Ан Идалго.

Напрегнатата ситуация разреши главният френски равин Хаим Корса. Той стана посредник за среща между Хафез и Уелбек. Писателят призна, че „откъснати от контекста на шестчасовите дебати“, думите му са многозначителни

onfray-houellebecq-mosquee-paris-entretien-figaro

Думите могат да обидят или да убият. Необходимо беше да насочим разговорите встрани от насилието”, казва равинът Корса по повод конфликтната ситуация. И така обаче заплахата от съдебно преследване остава след заканата от страна на президента на Сдружението на френските джамии Мохамед Мусауи, че ако Хафез не подаде жалба, ще го направи той.

Уелбек от много време не пести критики към исляма в книгите си. Понякога е наричан от критиката ислямофоб. Получавал е и заплахи за физическа саморазправа, заради което се наложи да наеме охрана и да ограничи публичните си прояви. На въпрос на журналист дали би определил сам себе си като ислямофоб писателят отговаря: „Най-вероятно.”

Информация и снимки: lefigaro.fr, Louisiana Channel, The European Graduate School и frontpopulaire.fr

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …