Начало / Свят / Копие с посвещение от нулевата серия на „Питър Пан“ ще се продава на Лондонския панаир на антикварната книга

Копие с посвещение от нулевата серия на „Питър Пан“ ще се продава на Лондонския панаир на антикварната книга

Копие от нулевата серия на романа „Peter Pan in Kensington Gardens“ от Джеймс Матю Бари ще бъде най-атрактивният продукт, който ще се продава на Лондонския панаир на антикварната книга, съобщи „Гардиън“. Книгата е с посвещение: „На Мери Ходжсън с най-мили пожелания от Дж. М. Бари. Януари 1907 г.“. Мери Ходжсън е бавачката на синовете на Силвия Лъулин Дейвис, които вдъхновяват автора да напише своята класика. Цената на изданието е 20 000 паунда.

Дейвид Брас, който е търговец на редки книги, открил копието през януари тази година. Синовете на Дейвис, Джордж, Джак и бебето Питър са били с Ходжсън първия път, когато Бари ги среща. Той се сприятелява с тях, а в последствие става близък и на майка им. Макар момчето, което никога не иска да порастне да е самият той, писателят използва децата като прототипи.

Идеята за Питър Пан произхожда от историите, които Джеймс Матю Бари разказвал на момчетата. Героят се появява за първи път в романа „The Little White Bird“ от 1902 г. По-късно нашумява в пиесата „Peter Pan, or the Boy Who Wouldn’t Grow Up“ през 1904 г. „Peter Pan in Kensington Gardens“,  с илюстлации на големия художник Артър Ракъм излиза през 1906 г.

Ходжсън в началото не харесва Бари заради факта, че той позволява всичко на децата и дори окуражава лудориите им. Тя била на мнение, че авторът подрива авторитета й. Бари от своя страна обръщал всичко на шега. Впоследствие гледачката харесва книгата му и започва да го уважава.

И двамата родители на Джордж, Джак и Питър умират рано. Бащата Артър умира на 44 години през 1907 г., а майката Силвия – само 3 години по-късно – на 43. Нейното желание е Бари и Ходжсън да бъдат настойници на децата им. Двамата често се карат заради различията в разбиранията си. Мери Ходжсън напуска семейството през 1918 г. заради противоречия със съпругата на вече порасналия Джак.

Историята е филмирана през 2004 г. в лентата „Пътят към Невърленд“. Джони Деп е в ролята на Бари, а Кейт Уинслет играе Силвия Дейвис.

Днес едва ли случилото се тогава е възможно. Заговарянато на децата от страна на драматурга веднага би го превърнало в подозрителен. Брас обаче коментира, че тогава е било нормално децата да разговарят с непознати в парковете.

58-ят международен панаир на антикварната книга в Лондон ще се проведе между 28 и 30 май тази година.

Свързани заглавия
Джеймс Матю Бари: Можем да имаме всичко, което пожелаем, стига да сме готови да пожертваме всичко останало за него

Нов филм за Питър Пан с отворен кастинг на „Уембли”
Комикс пренесе Питър Пан във Втората световна война

„Питър Пан“ тук

Прочетете още

197270_b

„Питър Пан“ от Джеймс Матю Бари (анотация и откъс)

За тези от вас, които са забравили  историята на Питър Пан, ще кажем: той е …