Начало / Свят / Откриха изгубена пиеса от автора на „Питър Пан”

Откриха изгубена пиеса от автора на „Питър Пан”

James_Matthew_Barrie00Неизвестна пиеса на сър Джеймс Матю Бари, която е престояла над половин век в архив в Тексас, ще бъде публикувана за първи път, пише Guardian. Пиесата носи името „The Reconstruction of a Crime” и е открита в архива на писателя в Остин, Тексас. Тя е каталогизирана като „сензационна постановка”, в която публиката се приканва да асистира Г-н Хикс в разкриването на престъпление. За пиесата съобщава сп. „Странд”, на чиито страници за първи път са били анонсирани и новооткрити творби на Марк Твен и Тенеси Уилямс.

„Историята носи белезите на фарса и лесно може да намери място в един от епизодите на сериала „Фолти Тауърс”, твърди редакторът на списанието Андрю Гъли: „Но не бива да се бърка с друга негова пиеса с напълно идентично име, посветена на Първата световна война. Сравнихме ги и бяхме изумени – те са 100% различни”. Според Гъли новооткритият ръкопис е престоял в архива поне 40 или 50 години: „Не е ясно защо пиесата никога не е била представена, но вероятно е била оставена на заден план заради други негови творби”.

Днес Бари е най-популярен като автор на пиесата за Питър Пан – момчето, което никога не пораства. Тя е играна за първи път на сцена през 1904 г., а Бари я преработва като роман през 1911 г.

Прочетете още

picture

Завладяващата история на Питър Пан е публикувана отново

Издателство „Изток – Запад“ публикува отново историята на Питър Пан.  Корицата e дело на Петър …