Начало / Свят / „Питър Пан“ като новаторски труд в детската психология

„Питър Пан“ като новаторски труд в детската психология

640px-Peter_Pan_statue_in_Kensington_Gardens_in_the_City_of_Westminster_in_London,_spring_2013_(12)Питър Пан – героят на Дж. М. Бари, който никога не пораства, е пример, че авторът на детската класика е имал дълбоко разбиране за ключови аспекти на детското съзнание десетилетия преди учените да започнат да работят по тези въпроси, твърдят невролози от Университета в Кембридж за в. „Гардиън“.

Розалин Ридли от Нюнам Колидж в Кембридж твърди в свое изследване, наречено „Питър Пан и съзнанието на Дж. М.Бари“, че авторът засяга основни етапи от детското развитие. Романът на Бари е публикуван за първи път през 1906 г. Според Ридли Бари демонстрира своите дълбоки разбирания за различията и толерантността, които са специфични за децата на 3-4-годиша възраст. Изследвания в тази насока не са били правени до края на 70-те години. Друга новаторска идея на Бари е липсата у Питър на разбиране за играта на криеница и неразбирането му на емоционалната любов.

197270_b„Бари се опитва да сравнява когнитивните способности на бебетата, децата и феите, които са метафора на детското въображение, с тези на възрастните. Той демонстрира, че децата имат нужда да развият когнитивността си, да придобият умения за мислене и са просто едни малки възрастни, на които е нужна фактологична информация, за да пораснат. Той е напредничав в начина, по който мисли за тези неща и показва огромно разбиране за емоционалните нужди на децата. В книгата намирам открития, които не сме учили по времето, когато аз бях студент – през 80-те. Това е удивително. Книгата е просто гениална“, твърди в изследването си Рамзи.

Прочетете още

picture

Завладяващата история на Питър Пан е публикувана отново

Издателство „Изток – Запад“ публикува отново историята на Питър Пан.  Корицата e дело на Петър …