Начало / Свят / „Питър Пан“ като новаторски труд в детската психология

„Питър Пан“ като новаторски труд в детската психология

640px-Peter_Pan_statue_in_Kensington_Gardens_in_the_City_of_Westminster_in_London,_spring_2013_(12)Питър Пан – героят на Дж. М. Бари, който никога не пораства, е пример, че авторът на детската класика е имал дълбоко разбиране за ключови аспекти на детското съзнание десетилетия преди учените да започнат да работят по тези въпроси, твърдят невролози от Университета в Кембридж за в. „Гардиън“.

Розалин Ридли от Нюнам Колидж в Кембридж твърди в свое изследване, наречено „Питър Пан и съзнанието на Дж. М.Бари“, че авторът засяга основни етапи от детското развитие. Романът на Бари е публикуван за първи път през 1906 г. Според Ридли Бари демонстрира своите дълбоки разбирания за различията и толерантността, които са специфични за децата на 3-4-годиша възраст. Изследвания в тази насока не са били правени до края на 70-те години. Друга новаторска идея на Бари е липсата у Питър на разбиране за играта на криеница и неразбирането му на емоционалната любов.

197270_b„Бари се опитва да сравнява когнитивните способности на бебетата, децата и феите, които са метафора на детското въображение, с тези на възрастните. Той демонстрира, че децата имат нужда да развият когнитивността си, да придобият умения за мислене и са просто едни малки възрастни, на които е нужна фактологична информация, за да пораснат. Той е напредничав в начина, по който мисли за тези неща и показва огромно разбиране за емоционалните нужди на децата. В книгата намирам открития, които не сме учили по времето, когато аз бях студент – през 80-те. Това е удивително. Книгата е просто гениална“, твърди в изследването си Рамзи.

Прочетете още

PeterPanInKensingtonGardens

Копие с посвещение от нулевата серия на „Питър Пан“ ще се продава на Лондонския панаир на антикварната книга

Копие от нулевата серия на романа „Peter Pan in Kensington Gardens“ от Джеймс Матю Бари …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *