Начало / Свят / Поетът Франц Райт, носител на „Пулицър“, почина на 62

Поетът Франц Райт, носител на „Пулицър“, почина на 62

Почина американският поет Франц Райт, съобщи philly.com. Той беше на 62 години. Причина за смъртта му е рак на белите дробове. Райт получи приз „Пулицър“ през 2004 г. за своя сборник „Walking to Martha’s Vineyard“. Характерен беше неговия лаконичен, но и емоционално натоварен стил.

Франц Райт е роден във Виена, но израства в Калифорния след раздялата на родителите му. Баща му е Джеймс Райт, който е също поет и също е печелил награда „Пулицър“ за поезия. Двамата са единствените баща и син, които имат „Пулицър“ в една и съща категория. Раздялата на родителите му влияе силно върху творчеството на Райт. Поетът е публикувал 17 сборника с поезия. Той се е изявявал и като преводач на Райнер Мария Рилке на английски език.

„Без страх Франц пишеше за психични заболявания, пристрастяване, самота, вяра. Той вярваше в безкрайната красота на нашия свят, независимо от неговата порочност. Не написа и ред, който да не беше изключително важен за него. Франц живееше за поезията – тя беше това, което го поддържаше жив“, коментира Дебора Гарисън, редакторка на Райт в издателство „Knopf“.

Фото: poetryfoundation.org

Прочетете още

238494_b

Майсторски превод

Излезе от печат сборникът „Поезия“ на Пол Елюар в превод на Силвия Вагенщайн. Сборникът обхваща …