Начало / Свят / Награда „Encore“ е за Нийл Мухерджи

Награда „Encore“ е за Нийл Мухерджи

Индийският писател Нийл Мухерджи спечели тазгодишното издание на наградата „Encore“, съобщи thebookseller.com. Той беше отличен за книгата си „The Lives of Others“. Авторът прибавя към сметката си 10 000 паунда.

Призът „Encore“ се дава за втори роман, публикуван през предната година. Целта е да се наградят вторите книги на писатели, които често са пренебрегвани след хитови дебютни произведения. Отличието е учредено 1990 г.

„Ние бяхме неизмеримо впечатлени от книгата на Нийл Мухерджи, в която къща от предградията на Калкута през 60-те години отразява политическото и социално статукво на цяло общество. От годините на глад след Втората световна война, през независимостта и комунистическите движения в Индия, авторът хроникира тези необикновени години за историята на страната чрез разказ за едно семейство. Всички сме развълнувани и чакаме с нетърпение следващата книга на Мухерджи. Надяваме се, че наградата ще го вдъхнови да продължи да пише“, коментира председателят на журито Алекс Кларк.

Писателят сподели, че е изненадан от късмета си. Той определи наградата като „взрив от светлина в една мрачната територия – тази на втория роман“.

Мухерджи е роден през 1970 г. Той пише на английски език. Първата му книга е превод на изданието от 1977 г. на израелския писател Яков Шабтай, „Past Continuous“. Първият му роман, „A Life Apart“, излиза през 2010 г. „The Lives of Others“ излезе през 2014 г. и получи голямо признание, като беше номинирана за престижните отличия „Букър“ и „Коста“.

Свързани заглавия
Водещ британски хирург е сред номинираните за престижната награда „Costa“
Станаха ясни претендентите за наградата „Мен Букър“
Нед Бюман спечели награда „Encore Award”

Фото: moviespictures.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

x1080

Сезонът на литературните награди тече във Франция

Черешката на тортата ще е „Гонкур“ Доминик Барберис е името, което привлече погледи към себе …