Начало / Читатели / „Музика на душата“ от Тери Пратчет (ревю)

„Музика на душата“ от Тери Пратчет (ревю)

Мариета ИВАНОВА

„Музика на душата“ е шестнадесетата книга от „Света на диска“ на Тери Пратчет. В нея трима музиканти, които просто искат да следват сърцата си и да свирят, създават нещо нечувано досега. Един невиждан феномен на Диска, с който дори патрицият не може да се справи или по-точно не иска да се занимава. Да не говорим за шантавите магьосници, които падат в жертва на новата мания – музиката с камъни – тя е първична, с ритъм, на който се танцува. Тя те завладява. Понася те в тунел от пламъци, искри и вълнение. Тя е жива. Герои на историята са Групата с камъните – бард, приличащ на елф, джудже, което иска да е богато, трол с нежна душа, орангутан (временно в бандата и за постоянно в книгата) и поддържащи групи; Смърт, жребецът на Смърт, внучката на Смърт, университетското преподавателско тяло, студентското тяло, тълпи пощурели фенове, нескопосан мениджър, местният Кръстник, главорези, Гилдията на музикантите, Гилдията на убийците, смърт на мишките, говорещ гарван, градският управник, няколко стражи, бездомници, смачкан трол, подозрителен музикален магазин, една адска китара (КитараТА), Съдбата и Вселената. Мястото да събитието ни е добре познато, макар че никой не може да опознае наистина добре това място – Голямата ябълка на Диска. Градът, който никога не спи. Градът на неограничените възможности. Анкх-Морпорк.

Да четеш „Музика на душата“ е блаженство не само за съзнанието, а и удоволствие за ушите. Енергията на тази книга е толкова силна! От нея струи електричество. Запалва искричка в мозъка ти, а после пламъка обхваща цялото ти тяло. Но нима не оказват всички книги на великия Пратчет същият ефект върху читателя?

Ако можех да попитам, вече покойният Тери Пратчет кое парче е слушал, когато се е вдъхновил да напише „Музика на душата”, съм почти сигурна, че той би отговорил „It’s a Long Way to The Top (If You Want to Rock ‘n’ Roll)” на AC/DC. Поне в моето меломанско-четящо-фентъзи-за-рок група съзнание, това беше музикалния фон. Саундтракът, ако така ви харесва повече. Чудно е усещането, което изпитваш, когато четеш Пратчет и в мозъка ти се лее гласът на Бон Скот. Неусетно единият ти крак започва да отмерва тактовете на мелодията. Е, случва се и да се поулееш в един момент… Адреналинът се покачва, главата ти започва неудържимо да се мята, а косата ти се вее насам и натам. Накрая тялото ти започва да се гърчи в щур танц, подскачане по-скоро. Черешката на тортата е момента, в който се улавяш да имитираш солото на Ангъс Йънг… Прибавете към тези динозаври Rolling Stones, Guns N’ Roses, Scorpions, Kiss, Led Zeppelin, Deep Purple, Rainbow, Def Leppard и всички рок легенди, за които можете да се сетите и ще усетите пълната енергия на „Музика на душата“. Една книга за цената на славата. За свободата да правиш това, което поддържа пламъка в душата ти жив. Книга за бунтарите. За страстта, мечтите, таланта и манията. За Съдбата и Вселената… И за музиката с камъни.

Сър Тери Пратчет неотдавна ни напусна и светът на фентъзито изведнъж обедня. Литературното му наследство обаче ще остане живо за поколения след нас. Неговото перо беше по-остро от всеки меч. Пратчет беше и ще си остане учител и вдъхновител за милиони!

P.S. …само за рок фенове, разбира се 😉

За по-голямо удоволствие от книгата в ръцете ви, прилагам примерен плейлист, който може да слушате докато четете това джобно съкровище:

1. Led Zeppelin – Stairway to Heaven

2. AC/DC – It’s a long Way (to the Top…)

3. Roxanne – Nothing to lose

4. AC/DC – Highway to Hell

5. Lita Ford – Hellraiser

6. Guns N’ Roses – Welcome to the Jungle

7. Toto – She knows the Devil

8. Dire Straits – Money for Nothing

9. Slade – Lock up Your Daughters

10. Cream – Sunshine of Your love

11. Def Leppard – Rock Rock

12. Alice Cooper – Hey Stoopid

13. Slade – Run Runaway

14. Kiss – I just Wanna

15. AC/DC – T.N.T

16. Motley Crue – Wild Side

17. Queen – Don’t stop Me now

18. Aerosmith – Let the Music do the Talking

19. Lita Ford – Rock and Roll

20. The Eagles – Get over it

Книги от Тери Пратчет тук

Прочетете още

pratchett

40 цитата от Тери Пратчет за всяка една ситуация

Знаете кой е сър Тери Пратчет. Създателят на Света на диска, британски рицар, носител на …