На фокус
Начало / Свят / Проза от Георги Господинов е включена в престижна европейска антология

Проза от Георги Господинов е включена в престижна европейска антология

Дългогодишният редактор на Лайпцигския панаир на книгата и на Литературния колоквиум в Берлин – Томас Гайгер (55), събра в антология образци на съвременната европейска проза. В нея е включен и българският писател Георги Господинов с откъс от последната му книга „Физика на тъгата”, съобщи на сайта си издателство DTV.

Книгата е със заглавие „Luftspruenge – Eine literarische Reise durch Europa”  и предлага литературно пътешествие сред произведенията на 36 съвременни европейски писатели. Сред тях са и Колм Тойбин, Джон Бърнсайд, Юрий Андрухович, Ева Менасе, Мишел Уелбек, Мирча Картареску, Светлана Алексиевич, Орхан Памук, Жозе Сарамаго, както и още много други.

„36 автори от почти толкова държави разказват за живота днес, за своята страна, за нашето време. Разкази и стихотворения за съдбата на отделния човек, за промените, традициите, културите и надеждите. Един съвсем нов поглед върху стара Европа, върху нейните пейзажи и метрополии и преди всичко върху хората и изкуството да живееш, страдаш и обичаш”, гласи анотацията на книгата, публикувана на dtv.de.

Гайгер (55) е редактор от 1989 г. в Literarischen Colloquium Berlin, съиздател е на списание  „Sprache im technischen Zeitalter”. От 15 години работи за Лайпцигския панаир на книгата, като през това време е поканил над 100 европейски автори на събитието. През 2009 г. той издаде поетичната антология „Laute Verse. Gedichte aus der Gegenwart” със съвременна европейска поезия.

„Физика на тъгата“ тук

Още книги от Георги Господинов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

07d5f2e4ff704224bc99d95dae40d8fc651156e1-2560x1080

Пет противоречиви факта за Филип Рот

Създава свой стил и вечно търси идентичността си Американският писател е роден преди 90 години …