Начало / Любопитно / 40 цитата от Тери Пратчет за всяка една ситуация

40 цитата от Тери Пратчет за всяка една ситуация

Знаете кой е сър Тери Пратчет. Създателят на Света на диска, британски рицар, носител на медала Карнеги… Авторът, чиито фенове започнаха петиция към Смъртта да го върне при живите.  Талантът, в чиито книги се влюбват дори онези, които гледат на жанра с пренебрежение

502548835

В неговите книги можем да открием мъдрост и смях, подхождащи на всяка ситуация.

Цитати от Тери Пратчет, ако имате нужда от мъдър съвет…
 1. Много е важно да помниш кой си. Много. Никак не е добре да разчиташ, че други хора или неща ще ти подсказват. Винаги бъркат.” („Магизточник”)
 2. „Злото начева тогава, когато почнеш да бъркаш хората с неща.” („В черно като полунощ”)
 3. „Ако не превърнеш живота си в приказка, просто ставаш част от нечия друга приказка.” („Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”)
 4. „Ей, помисли – за какво са правилата? За да обмислиш добре как да ги нарушаваш.” („Крадец на време”)
 5. „Ако вярваш в себе си… и не се отказваш от мечтите си… и следваш пътеводната си звезда… пак ще си по-назад от онези, които се трудят усилено и се учат непрекъснато, и не са толкова мързеливи.” („Волният народец”)
Цитати от Тери Пратчет, ако ви се струва, че почивните дни минават все по-бързо…
 1. Времето е наркотик. Твърде много от него те убива. („Малки богове”)
 2. „Целият живот е като да гледаш филм. Само че си влязъл десетина минути след началото и никой не ти разказва сюжета и затова го сглобяваш по откъслечни реплики.” („Подвижни образи”)
 3. Кафето е само начин да откраднеш време, което по право принадлежи на малко по-старата ти личност.” („Туп!”)
 4. „Философията му бе забъркана от три популярни учения – на циниците, стоиците и епикурейците. Обобщаваше ги в прословутата фраза: „Вяра да нямаш на никой магьосник, ако не е на поне хвърлей камък от теб. Нищо не може да се направи по въпроса, затова я да си пийнем.” („Малки богове”)
Цитати от Тери Пратчет, ако се каните да се върнете към ученето…
 1. „Мъчното на това да поддържаш въпроса открит, естествено, беше, че хората постоянно ти висяха на главата и се опитваха да напъхат вътре това или онова.” („Грима и Доркас”)
 2. „Беше онзи тип образование, което прилича на болест, предаваща се при полов контакт. Първо, прави те негоден за някои призвания в живота, второ, пробужда те на свой ред да предадеш заразата.” („Дядо Прас”)
 3. „Дори да ти е ясно как става, пак си е магия.” („Волният народец”)

terry-pratchett-s-black-hat-fedora2

Цитати от Тери Пратчет, ако преживявате екзистенциална криза…
 1. „Бог не си играе на зарове с Вселената; той играе неразгадаема игра, която Сам е сътворил и би могла да се сравни — от гледна точка на останалите играчи* — с това да играеш някаква крайно мътна и сложна разновидност на покера в стая, тъмна като в рог, с никакви карти, с безпределни залози и с раздавач, който не ви обяснява правилата и през цялото време се усмихва. *Т. е. всички.” („Добри поличби”)
 1. „В началото нямало нищо, което експлодирало.” („Господари и господарки”)
 2. В какво съм вярвал винаги? Общо взето и горе-долу, ако човек живее правилно, не както го учат някакви си жреци, а според онова, което е честно и почтено в душата му, накрая, тъй или иначе, всичко ще се нареди добре.” („Малки богове”)
 3. „Да видиш, противно на всеобщото схващане, не означава да повярваш. Там свършва вярата, защото от нея няма повече нужда.” („Пирамиди”)
 4. „Добротата е в това, което вършиш. Не в онова, на което се молиш.” („Смрък”)
 5. – ТОВА СА ТЕ, СМЪРТНИТЕ – продължи Смърт. – ДАДЕНИ СА ИМ ЕДВА НЯКОЛКО ГОДИНИ НА ТОЗИ СВЯТ И ТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ГИ УСЛОЖНЯТ. ОЧАРОВАТЕЛНО.” („Морт”)
 6. „Според нейното отношение към живота, трябваше да прави онова, което ѝ се струва най-уместно в момента, и то с много хъс. Тази стратегия не я беше подвела нито веднъж досега.” („Маскарад“)
Цитат от Тери Пратчет, ако сте в добро настроение и никой не може да ви спре…
 1. „В сравнение със забавлението, радостта е като дълбоко море спрямо локва. Това е чувство, което трудно може да бъде удържано.” („Шапка, пълна с небе”)

terry-pratchett

Цитати от Тери Пратчет, ако сте отчаяни и имате нужда от окуражаване…
 1. „Защо заминаваш? За да можеш да се върнеш. За да можеш да видиш родното място с нови очи и още повече краски. А и хората те гледат с други очи. Да се върнеш там, откъдето си тръгнал, не е същото като никога да не си заминавал.” („Шапка пълна с небе”)
 2. „Напоследък имаше моменти, в които искрено ми се щеше да мога да променя миналото. Е, не мога. Но мога да променя настоящето, така че когато стане минало, да бъде достойно.” („В черно като полунощ”)
 3. „Понякога стъклото засенчва дори диамантите, защото за разлика от тях има какво да доказва.” („Истината”)
 4. „Винаги има приказка. В действителност всичко е приказка. Всеки изгрев на слънцето е приказка. Промени ли се приказката, променя се и светът.” („Шапка, пълна с небе”)
 5. Най-лошото нещо, което можеш да направиш, е да не направиш нищо.” („Смрък”)
Цитати от Тери Пратчет, ако сте се влюбили и не можете да се отървете от чувството…
 1. Брачната връзка винаги се състои от двама души, които са готови да се закълнат, че само другият хърка.” („Петият слон”)
 2. „И какво биха били хората без любов? – „РЯДКОСТ“, отговори Смъртта.” („Магизточник”)

img-00

Цитати от Тери Пратчет, ако сте се замислили над факта, че сте смъртни…
 1. „ЖИВОТЪТ НА ХОРАТА НАИСТИНА МИНАВА ПРЕД ОЧИТЕ ИМ, ПРЕДИ ДА УМРАТ. ПРОЦЕСЪТ СЕ НАРИЧА „ЖИВОТ”.” („Последният континент”)
 2. „Беше сбъркал, имаше светлина в края на тунела и тя беше огнехвъргачка.” („Морт”)
 3. „Човек не е мъртъв, докато все още споменават името му.” („Пощоряване”)
 4. „Както и да е, ако престанете да разправяте на хората, че всичко щяло да е натамани, след като умрат, току-виж пробват да го натаманят, докато са живи.” („Добри поличби”)
 5. „Ние, които ще умрем, сме готови да се смеем на какво ли не.“ („Нощна стража)
Забавни цитати от Тери Пратчет, ако просто имате нужда да се посмеете…
 1. Всяка касета, зарязана в кола за повече от две седмици, се преобразява в сборен албум „Най-доброто от Куин.“ („Добри поличби”)
 2. „Някои човешки същества ще направят всичко, за да видят дали нещо може да стане. Ако сложим голям ключ някъде в някоя пещера и изпишем на него „Ключ-за-край-на-света. МОЛЯ НЕ ПИПАЙТЕ” боята дори няма да има време да изсъхне.” („Крадец на време”)
 3. Цялата паноплия на вселената им се представя прегледно като неща, (а) с които се чифтосват, (б) които ядат, (в) от които бягат, и (г) скали.“ („Еманципирана магия”)
 4. „Дай на човека огън и той ще се топли цял ден, подпали му чергата и ще те помни за цял живот.” („Шовинист”)
 5. Това беше жалко като онези бизнесмени, които идваха на работа в делови дрехи, но с цветисти вратовръзки в безумно отчаян опит да покажат, че някъде в тях се таи свободен дух.” („Опаричване”)
 6. „Пет удивителни. Сигурният знак за побъркан ум.” („Жътварят”)

pratchett1_3230196a

Цитати от Тери Пратчет, ако обичате и мразите котката си едновременно…
 1. „Ако котките приличаха на жабите, щяхме веднага да схванем що за гадни и жестоки малки мръсници са. Стил… Тъй помнят хората.” („Господари и господарки”)
 2. „- Питам те — горчиво продума Ипслор — какво ли в този свят придава смисъл на живота?Смърт пак поумува. — КОТКИТЕ — подсказа след малко. — МНОГО МИЛИ СЪЗДАНИЯ.” („Магизточник”)
По материали от bookriot.com: Ася Михайлова
Авторът е книжар в „Хеликон Славейков“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240815_b

Към митологията с усмивка

Ново издание на един от блестящите с мъдрост и остроумие романи на Нийл Геймън „Момчетата …