Начало / Свят / Историкът Патрик Френч беше определен за биограф на Дорис Лесинг

Историкът Патрик Френч беше определен за биограф на Дорис Лесинг

Историкът Патрик Френч ще бъде натоварен с отговорността да опише живота на Дорис Лесинг в книга, съобщи thebookseller.com. Той беше избран от ръководителите на агенцията, която държи авторските права на британската писателка. За да подготви биографията на Лесинг, Френч ще има достъп до нейни архиви, които остават затворени дори за нейните деца. Авторката изрично е посочила в завещанието си, че до въпросните материали ще има достъп само и единствено нейният биограф.

Първият избор на Лесинг беше сър Майкъл Холройд, но той се отказа заради възрастта си. Холройд ще навърши 80 години през август. Патрик Френч е роден през 1966 г.

Лесинг почина на 94 години през 2013 г. Нейното наследство включва над 50 книги, сред които „Златната тетрадка“ и „Лятото преди мрака“. Получава Нобелова награда за литература през 2007 г. Тя е считана за една от най-влиятелните писателки през втората половина на ХХ век.

Френч е историк и писател. Той е изучавал английска и американска литература в Единбургски университет. Писал е биографии на Франсис Йънгхъзбанд и В. С. Найпол. В началото на 90-те години на миналия век се занимава и с политика.

Свързани заглавия
Търси се биограф на Дорис Лесинг

Дорис Лесинг: Не вярвай на приятел, който не допуска грешки, обичай жена, а не ангел

Дорис Лесинг завещала личната си колекция с книги на библиотека в Зимбабве

Известни писатели, които ни напуснаха през 2013 г.
Почина Дорис Лесинг

Книги на Дорис Лесинг тук

Фото: twitter.com/patrickfrench2

 

Прочетете още

TNYT_bestsellers_banner-fd6a1b953efd9dbdaba001126fe200dcdb5eda966757d53c46ccf9fb9443125e

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“: Още една президентша в играта

„Където пеят раците“ остава все така начело към 28 април Нова е обаче книгата на …