Начало / Свят / Дорис Лесинг завещала личната си колекция с книги на библиотека в Зимбабве

Дорис Лесинг завещала личната си колекция с книги на библиотека в Зимбабве

Дорис Лесинг завещала личната си колекция с книги на градската библиотека в Хараре – столица на Зимбабве, съобщи Би Би Си. Тя включва 3 000 тома. Изпълнителите на завещанието на писателката, която почина през 2013 г., заявиха, че благотворителната организация „Book Aid International“, с която Лесинг работи дълги години, ще помогне с транспортирането на книгите.

В живота си носителката на Нобелова награда за литература работи с много благотворителни организации, подпомагащи каузите на грамотността и четенето в Зимбабве. Бърнард Манйенйени, кмет на Хараре, коментира:

„Изключително трогнати сме, че чрез този великолепен жест Дорис Лесинг показва любовта си към нашия град дори след своята смърт. Можем да се чувстваме специални. Безкрайно сме радостни и благодарни“.

Дорис Лесинг е родена в Керманшах, Иран, през 1919 г., но живее в Зимбабве между 1924 и 1949 г. Тя се връща през 1956 г., но правителството я кара да напусне страната заради критиките към управляващите и техните методи.

Дорис Лесинг е британска писателка, драматург и активистка. Тя е определяна за една от най-значимите литературни фигури на ХХ век. Известни са книгите й „Лятото преди мрака“, „Златната тетрадка“ и др. През 2007 г. става най-възрастната носителка на Нобелова награда за литература – тогава е на 88 години. Лесинг почина на 94-годишна възраст през 2013 г.

Свързани заглавия
Известни писатели, които ни напуснаха през 2013 г.
Дорис Лесинг: Малките неща впечатляват малките умове
Почина Дорис Лесинг

Книги на Дорис Лесинг тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …