Начало / Свят / Марион Коутс спечели „Wellcome Trust Book Prize“

Марион Коутс спечели „Wellcome Trust Book Prize“

Марион Коутс спечели литературната награда „Wellcome Trust Book Prize“, съобщи „Индипендънт“. Тя триумфира с книгата си „The Iceberg“, която представлява хроника на борбата с мозъчен тумор на нейния съпруг, Том Лъбок. Коутс прибавя към сметката си 30 000 паунда, осигурени от благотворителната организация „Wellcome Trust“.

Писателят Бил Брайсън, който беше председател на журито, определи изданието като болезнено за четене, но брилянтно написано и каращо читателя да изживее емоцията заедно с автора.

Лъбок, признат критик и автор, беше диагностициран с мозъчен тумор през 2008 г., скоро след като се ражда първото му дете. Здравето му постепенно се влошава, но двамата с Коутс правят всичко възможно да запазят живота на семейството нормален въпреки тежката ситуация. Лъбок умира през 2011 г. Неговите мемоари, „Until Further Notice, I am Alive“, излязоха след смъртта му – през 2012 г.

„Wellcome Trust Book Prize“ се връчва всяка година от 2009 г. насам, с изключение на 2013 г. Тя е спонсорирана от благотворителната организация „Wellcome Trust“, която финансира изследвания в сферата на здравеопазването на хората и животните. Отличието се дава както за художествени, така и за нехудожествени книги, които служат за мост между литературата и медицината.

Марион Коутс е художничка и писателка. Тя е родена в Нигерия, но образованието си завършва в Шотландия. Занимава се още с фотография, скулптура, филми. „The Iceberg“, която излиза през 2014 г., е първата й книга. Сега Коутс живее в Лондон.

Свързани заглавия
Ясни са претендентите за наградата „Wellcome Book“

Андрю Соломон спечели „Wellcome Book Prize”
Томас Райт спечели наградата „Wellcome Trust Book Prize”

Фото: unitedagents.co.uk

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …