Начало / Свят / Доходите на писателите са по-ниски от минималните в Обединеното кралство

Доходите на писателите са по-ниски от минималните в Обединеното кралство

През февруари излязоха резултатите от проучване, които показаха, че писател е най-желаната професия във Великобритания. Този кариерен път обаче рядко е постлан със злато. Ново изследване на организацията „Authors’ Licensing and Collecting Society“ посочва, че средните годишни приходи на един писател са по-малко от тези на работник на минимална работна заплата, съобщи „Индипендънт“.

Близо половината от приходите на авторите в Обединеното кралство, 42,3%, са на такива, които печелят по над 100 000 паунда на година. За сравнение – през миналата година Дж. К. Роулинг отбелязва печалба от 14 милиона долара, а Е Л Джеймс – 10 милиона, по данни на „Форбс“. Близо 60% от писателите обаче изкарват 10 432 паунда на година. Това ги прави едни от най-нископлатените работници.

Никола Соломон, която е изпълнителен директор на „Authors’ Licensing and Collecting Society“, коментира:

„Професията писател винаги е била професия, в която най-големите имена печелят много повече от останалите. Притеснени сме обаче от факта, че празнината между двете категории само се увеличава. Днес е  много трудно човек да се издържа само от писане.“

Соломон допълни, че един от проблемите се крие в това, че издателите залагат предимно „на сигурно“, като съсредоточават усилията си в публикуване и промотиране на книги на знаменитости, повечето от които дори не са писатели, а актьори, спортисти или риалити звезди. Даването на аванс също е все по-рядко срещано явление в днешния издателски бизнес, а когато го има, сумите са все по-малки.

Свързани заглавия
Писател е най-желаната професия във Великобритания

Прочетете още

elizabethstrout

Обичана американска писателка направи крачка към „Букър“

Изборът сега е между шестима Поредният носител на наградата ще стане ясен на 17 октомври. …