Начало / Критика / Ървин Уелш: Когато един град губи книжарница, той губи част от себе си

Ървин Уелш: Когато един град губи книжарница, той губи част от себе си

Шотландският писател Ървин Уелш е на мнение, че съвременните книжарници трябва да се превърнат в „културни кафенета”, за да оцелеят, съобщи thebookseller.com. Уелш е на турне в Обединеното кралство и Ирландия, като промотира най-новия си роман, „A Decent Ride”. Той коментира състоянието на независимите книжарници.

„Състоянието на книжарниците в САЩ е същото като във Великобритания. Много от тях страдат заради възхода на е-книгите. Интересно е да се отбележи обаче, че след срива на „Borders” и трудностите на „Barnes & Noble”, много регионални книжарници станаха по-силни, защото се превърнаха в културни кафенета. Сривът на големите вериги им помага да намерят своя ниша, да се превърна в готини места, посветени на културата. А това е нещо важно, защото когато един град губи книжарница, той губи част от себе си.

Когато в един малък град няма книжарница, нейната липса се усеща. За съжаление все повече малки градове са в това положение. Все пак обаче съм оптимист. Ако книжарниците се превърнат в културни центрове, кафенета, клиентите ще се върнат рано или късно.”

Ървин Уелш е роден през 1958 г. Характерен е със сатиричния си стил. Той е известен най-вече с култовия си роман „Трейнспотинг“. Книгата е преведена на български език, а също така е била адаптирана на големия екран. Други негови книги, публикувани на българския книжен пазар, са „Престъпление“, „Порно“, „Лепило“ и т.н.

Свързани заглавия
 Ървин Уелш е сред номинираните за награда „П. Г. Удхаус“
Ървин Уелш: Не виждам как Великобритания ще продължи да се държи цяла

Ървин Уелш: Великобритания е свършена
Ървин Уелш показва отлична форма с новата си книга
„Трейнспотинг” от Ървин Уелш е любимата книга на Шотландия
Дани Бойл готви продължение на „Трейнспотинг“ през 2016 г.
Ървин Уелш: Когато замениш работата и образованието с наркотици, нещата не свършват добре
Ървин Уелш: Наградата „Букър” е дискриминационна

Книги от Ървин Уелш тук

Прочетете още

paolo-chiabrando-TuNYNsK0OC0-unsplash

Книжарниците остават предпочитано място за книги

Основно търсим информация в интернет Две трети от четящите хора влизат в книжарница, когато искат …