Начало / България / Известната белгийска писателка и актриса Изабел Уерѝ пристига в София

Известната белгийска писателка и актриса Изабел Уерѝ пристига в София

Белгийската писателка, актриса, певица и режисьор Изабел Уерѝ ще представи лично българското издание на отличения си с Наградата на Европейския съюз роман „Мерилин обезкостена“ на 16 април (четвъртък) от 18 ч. в залата на Чешкия център (ул. „Георги С. Раковски“ № 100). Книгата е включена в поредицата на ИК „Персей“, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на ЕС. Събитието се организира съвместно от издателството и Чешкия център.

Изабел Уери е родена в Лиеж. Успехите й на театралната сцена се дължат не само на скандалните й постановки, но и на собствените й текстове „Смъртта на прасето“, „Базар за портокали“, „Госпожица Ари гола“…). Спечелила е наградата на белгийските театрални критици (2008). Авторка е на романа „Господин Рене“ (въображаема биография на белгийския актьор Рене Ено) и „Поемите на Ивет“. С втория си роман „Мерилин обезкостена“ печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2013 г.

„Мерилин обезкостена“ е модерен роман за един живот, за една събуждаща се жена, за възхищението от живота, за откриването на любовта и свободата. Това е разчленяване на душата на едно момиче през три стадия от живота му, пътуване сред мислите на Мерилин (изборът на името съвсем не е случаен и е заигравка с култа към Мерилин Монро). Тя споделя размишленията си, откритията си, търсенето на перфектната любов, срещите си.

„Авторката спряга живота във всички времена, съгласува щастието и любовта в множествено и единствено число, без ограничения и без да я е грижа за правописа и общоприетата пунктуация. Тя жонглира с думите, за да пръсне с блясък идеите си, чувствата си. Един модерен, съвсем нетрадиционен стил, понякога грапав, но никога невинен“, казват още за книгата издателите й.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …