Начало / Свят / Ървин Уелш е сред номинираните за награда „П. Г. Удхаус“

Ървин Уелш е сред номинираните за награда „П. Г. Удхаус“

Номинираните за наградата за хумористична литература „П. Г. Удхаус“ бяха обявени, съобщи thebookseller.com. Сред тях личи името на шотландския сатирик Ървин Уелш. „Everyman Wodehouse Prize“, както е цялото име на отличието, се връчва всяка година от 2000 г. насам и носи духа на известния комик. Победителят, който ще бъде обявен на 21 май, ще получи голяма бутилка шампанско „Bollinger Special Cuvée“, а пък прасе от породата „Gloucestershire Old Spot“ ще бъде кръстено на неговата книга.

Претендентите тази година са Ървин Уелш с „A Decent Ride“, Алегзандър Маккол Смит с „Fatty O’Leary’s Dinner Party“, Хелън Ледърър с „Losing It“, Кейтлин Моран с „How to Build a Girl“, Джоузеф О’Нийл с „The Dog“ и Нина Щибе с „Man at the Helm“. Букмейкърската къща „Уилям Хил“ определя Моран за фаворитка, следвана от Уелш.

„Тези книги предизвикват смях чрез най-различни емоции. Комедията е използвана като оръжие, лек срещу отчаянието, инструмент за наблюдение и съпричастност. Тези наистина талантливи писатели ще ви накарат да се влюбите в героите им и да се заливате от смях. Удхаус щеше да бъде горд с тях“, сподели Питър Флорънс, член на журито и директор на литературния фестивал „Хей“ в Уелс.

Свързани заглавия
Едуард Ст Оубън спечели награда „П. Г. Удхаус“

Хауърд Джейкъбсън спечели награда „П. Г. Удхаус”

Книги от Ървин Уелш тук

Фото: irvinewelsh.net

 

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …