Начало / Свят / Почина Мартин Гоф, един от основателите на награда „Букър“

Почина Мартин Гоф, един от основателите на награда „Букър“

Почина Мартин Гоф, съосновател на награда „Букър“ – един най-популярните и авторитетни литературни отличия, съобщи „Гардиън“. Гоф беше на 91 г. Тъжната новина беше обявена от „Booker Prize Foundation“. Гоф имаше проблеми със здравето от дълго време.

Мартин Гоф е администратор на наградата между 1970 и 2006 г., за което си спечели прякора г-н Букър. Наследи го Айън Треуин. Джонатан Тейлър, председател на „Booker Prize Foundation“, коментира:

„Мартин защитаваше интересите на наградата много години. Приносът му е безценен. Той успя да издигне отличието на друго ниво по отношение на престиж и репутация. През годините той нито за миг не загуби чувството си за хумор и интересния си стил при избор на вратовръзки. Ще липсва много на всички.“

Гоф е роден през 1923 г. Служи в Кралските военновъздушни сили между 1941 и 1946 г. Между 1948 и 1970 г. е книготърговец. След това е директор на Националната лига на книгите до 1988 г. Написал е 18 книги, половината от които са романи. Работил е като критик за „Дейли Телеграф“ и „Ивнинг Стандарт“. Гоф се занимаваше и с други изкуства – членува в няколко театрални организации и имаше своя рубрика по радио „LBC“ в продължение на 5 години. Става Офицер на ордена на Британската империя през 1977 г. и Командор на същия орден през 2005 г. Той беше и председател на веригата антикварни книжарници „Henry Sotherans“.

Фото: valancourtbooks.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …