Начало / Свят / „Букър” за цялостен принос за авторката на къси разкази Лидия Дейвис

„Букър” за цялостен принос за авторката на къси разкази Лидия Дейвис

Невъзможната за категоризиране американка Лидия Дейвис, известна със суперкъсите си разкази, е носител на „Ман Букър Интернешънъл”, съобщи „Гардиън“. Тя взе приза в конкуренция с 9 писатели.
Дейвис ще получи 60 хил. паунда за успехите си в белетристиката. Журито я определя като иновативна и влиятелна, а името й миналата година влезе в списъка, изготвен от сайта flavorwire.com, на десетте съвременни писатели, които ще се четат и след 100 години.

„Честно казано съм малко шокирана, тъй като не очаквах, че ще победя.  Причината е, че не съм много известна писателка и затова бях радостна, дори когато влезнах в списъка на финалистите.Победата е много приятно събитие, но е като сняг, посипал се на главата ти: дори не знам какво ще правя с паричната награда.Впрочем, ако трябва да говоря сериозно, това, безспорно, е огромна чест. Не всеки има шанс да стане лауреат на толкова престижна награда. Именно затова бих искала да изразя благодарността си към членовете на журито и към всички, които са свързани с церемонията“, заявява Дейвис.

Лидия Дейвис е третата американка, след Филип Рот през 2011 г. и Алис Мънроу от Канада през 2009 г., с „Букър“. Нейният кратък и ясен стил рядко й позволява да пише по-дълги истории от 2-3 странички.  Издала е 6 колекции с разкази, както и романа „Краят на историята“. Минимализмът е характерна черта в творчеството й, а някои нейни произведения са съставени само от едно изречение.

За разлика от наградата „Ман Букър“, международната награда е учредена през 2005 г. Връчва се по един път на две години. Наградата се присъжда както на англоезични писатели, така и на автори, чиито произведения са превеждани на английски език. „Ман Букър Интернешънъл” не се присъжда за конкретно произведение, написано през определен период от време, а за „творческа активност, развитие и принос в световната художествена литература“.

Свързани заглавия
Руснак и китаец сред номинираните за „Man Booker International Prize”
10 писатели, които ще се четат и след 100 години

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …