Начало / Читатели / „Улицата на крадците“ от Матиас Енар (ревю)

„Улицата на крадците“ от Матиас Енар (ревю)

Златина ПЕТКОВА

„Улицата на крадците“ не е книга, а място, реално съществуващо в пространството.  Квартал, на територията на който Матиас Енар урежда  тайната среща на двама нелегални емигранти – Човекът и Обществото. Следват  319 страници, в който авторът  съвсем безнаказано сводничи на този забранен от литературата съюз.

Човекът – Лахдар, 20-годишен мароканец. Обича семейството и приятелите си, чете криминалета и мечтае за вълнуващи пътешествия.

Обществото- Близки, който те прогонват. Терористична групировка, която те осиновява. Постоянно бягство. Работа на черно. Атентати, които се молиш да са ти чужди. Протести, които не можеш да направиш свои.

Болезнената връзка между личното и социалното ражда живот, който е „машина за изкореняване на съществувания“. Нощта идва, за да ни отнеме последните лъчи на слънцето, а утрото алчно прибира всички звезди. Какво друго ни остава, освен да плячкосваме и ние? Да си присвоим мъничко радост от книга; незаконна разходка в чужда страна; момиче, което да си измислим, че ни обича.

Вие ще кажете, че това е престъпление. Обаче кражба ли е да крадеш от крадеца? Ние с живота отдавна се знаем и сме си свикнали.  Днес той ни преджобва, утре ние него. Иначе казано, съседи сме от „Улицата на крадците“.

 „Улицата на крадците“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

225783_b

Детска книга на актрисата Натали Портман излезе на български

Все повече музиканти и актьори прескачат от сцената в полето на литературата Ето че и …