Начало / България / 100-годишнината от рождението на Венко Марковски беше отбелязана днес

100-годишнината от рождението на Венко Марковски беше отбелязана днес

Днес, 5 март, в църквата „Свети Кирик и Юлита“ в град Банкя беше отслужена възпоменателна панихида по повод на 100-годишнината от рождението на големия български поет и родолюбец Венко Марковски, съобщи  БГНЕС.

С тази проява започва поредицата от чествания на академик Марковски. В окачване е излизането на неговата книга „Голи оток – островът на смъртта – гневник в писма“. Венко Марковски е прекарал 5 години в този Титов комунистически лагер от 1956 г. до 1961 г. Книгата е станала бестселър в САЩ в 1984 г., когато излиза на английски език. През 2009 г. е издадена и в Македония, а сега с нея ще имат възможност да се запознаят и българските читатели.

Венко Марковски е роден на 5 март 1915 г. в Скопие. Той е принуден да учи в сръбско училище, но запазва своя български дух и през 1937 г. за пръв път бяга в България. Тук привлича вниманието на македонската българска имиграция, издава първите си стихове. След 1941 г. се включва в комунистическата съпротива. След формирането на Югославия Марковски смята, че чрез създаването на Македонска държава в рамките на комунистическата юго федерация ще бъде решен въпроса, който трови българо-сръбските отношения. Постепенно той губи илюзията, че това е възможно. По тази причина е изпратен в концлагер „Голи оток“. След излизането си от там заминава за България. През 1979 г. е избран за академик на БАН. Венко Марковски умира на 7 януари 1988 г. на 72-годишна възраст.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DSC_7158

Македонците избраха роман на годината

Инициативата е дело на „Утрински весник”, а отличеният автор получава и премия в размер на …