Начало / Критика / Книга събира йога техники за трудни моменти

Книга събира йога техники за трудни моменти

Асаните по страниците са способни да ни вдигнат на крака

230541_b

„Йога за облекчаване на скръбта при загуба” е призвана да дава сили – както си личи от заглавието, това е книга за ония ситуации, в които ни е напуснал скъп човек, а животът ни сякаш е излязъл от релси. По един мек и пълен с надежда и съчувствие начин Антонио Саусис буквално показва как да общуваме с мъката си, как да я изживеем и да потърсим изход от другата страна на тунела. Главното му оръжие е йога, която е доказала умението си да преподрежда онова вътре в нас. Саусис всъщност съчетава йога позите с познанията си по психофизиология и невробиология – от това книгата му става още по-силна.

Важно е да се подчертае именно това, че авторът, който се занимава сериозно с психосоматика, по-скоро ни води през нашата тъга, без да изгражда някакъв изкуствен свят, в който да ни предлага спасение. Точно обратното, „Йога за облекчаване на скръбта при загуба” е книга, чрез която да работим със себе си, да тъгуваме истински – и постепенно да преоткриваме онова, което задържа самите нас все още тук, на Земята.

Авторът се впуска и в разбиранията ни за тъга, изучава ги, прави преглед на практиките от прежни времена. След което с помощта на йога изгражда система, която да позволи да стъпим отново на крака. Така че заедно с текста и илюстрациите да откриваме утеха, подкрепа. В резултат „преоткриваме здравето си, вътрешното спокойствие и щастието“, както казва за книгата  Ананда Балайоги Бхаванани, който ръководи Ананда ашрам в Индия.

Още едно доказателство, че държим в ръце книга можеща и даваща, е екипът, превел „Йога за облекчаване на скръбта при загуба”. Елена Щерева и Николай Янев познаваме като автори на „Прах от нозете” и други книги. Самите те индолози, йога е и в тяхната кръв.

Yoga

Приемете „Йога за облекчаване на скръбта при загуба” като терапия, като пътека – просто помощник в моментите, когато ни владее тъгата

Редове от Краси Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …