Начало / България / Дебатите върху „Ислямска държава“ на Лорета Наполеони продължават

Дебатите върху „Ислямска държава“ на Лорета Наполеони продължават

Продължават дебатите върху книгата „Ислямска държава“ на Лорета Наполеони. Нова дискусия „Предизвикателствата на Ислямска държава пред демократичните процеси в България и Европа“ ще се проведе във Факултет по журналистика и масови комуникации на Софийския университет  (ет. 1, зала 13), съобщи издателство„Жанет 45“.

В дебатите ще вземат участие проф. Евгения Иванова (Катедра по антропология, балканистика и етнически политики),доц. Симеон Евстатиев (арабист), Тихомир Безлов (експерт от Центъра за изследване на демокрацията), Емил Джасим (учител по история), Ариф Абдуллах (директор на Научно-изследователски център към Ислямски институт – София), Митко Новков (медиен наблюдател).

В „Ислямска държава“ Лорета Наполеони отвежда отвъд заглавията на вестниците. Тя показва, че макар западните медии да представят „Ислямска държава“ като най-обикновена банда престъпници във временен подем, организацията работи по изграждането на нов модел на държавност. Докато води класическа завоевателна война, за да „изкове“ своята версия на някогашния Халифат от VІІ век в нашето съвремие, ИД използва съвременни технологии, за да набира бойци и средства, като едновременно с това включва местното население във всекидневното управление на новата държава. Въздигнала се от пепелта на поредица провалени джихадистки начинания, ИД демонстрира дълбоко разбиране за същността на близкоизточната политика, използвайки пълноценно тактиката на „войната чрез посредници“ и на „държавата черупка“. Това не е просто поредната терористична мрежа, а внушителен враг, напълно съответстващ на нашата съвременност и на настоящия размирен световен ред. „Да се пренебрегват тези факти е не просто заблуждаващо и повърхностно, а и опасно“, пише Наполеони. „Формулата Познай врага си си остава най-ефективното мото на войната срещу тероризма.“

Свързани заглавия

Дискусия върху книгата „Ислямска държава“ в Съюза на архитектите

„Ислямска държава“ на Лорета Наполеони излиза на български

Лорета Наполеони: Тероризмът е много скъп бизнес

 „Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток” тук

Прочетете още

211686_b

Как Европа си внася гробарите

Валери НАЙДЕНОВ Задължително четиво за интелигентния патриот „Преди да говориш –  мисли. Преди да мислиш …