Начало / Свят / Вълна от коментари предизвика последният роман на Рабих Аламедин

Вълна от коментари предизвика последният роман на Рабих Аламедин

Вълна от коментари предизвика последният роман на Рабих Аламедин, наричан още „Гласа на Бейрут“. „An Unnecessary Woman“ разказва за една отчаяна жена, описвайки красотата и ужаса в ливанската столица. Авторът е хвален заради увлекателния си и емоционален стил, но е критикуван заради липса на реализъм.

Героинята в романа Аалия Сохби живее сама в апартамента си в Бейрут, заобиколена от купчини книги. Тя е сирак, не е религиозна, няма и деца. За семейството си е „излишен товар“. Всяка година тя превежда на арабски новата си любима книга. Така минават 37 години и никой не прочита книгите, преведени от Аалия. По случайност, чувайки нейните съседки да коментира побеляващата й коса, тя си я боядисва в синьо.

В тази затрогваща история за кризата на средната възраст на една самотна жена, читателите проследяват непостоянния поток на нейната мисъл, който лъкатуши между спомени и събития от миналото и настоящето на Бейрут. Авторът комбинира мотиви на литература, изкуство, философия с катаклизми като Ливанската гражданска война. Като се бори срещу остаряващото си тяло и емоционалните си изблици, Аалия Сохби се изправя пред бедствие, което застрашава да унищожи и малкото, което й е останало.

Рабих Аламедин е ливанско-американски писател и художник, роден през 1959 г. Израства в Кувейт и Ливан, преди на 17 години да отиде в Англия. По-късно се мести в Калифорния. Той има инженерска диплома от престижния университет „UCLA“ . Започва кариерата си като инженер, но впоследствие се преориентира към писане и рисуване. Живее в Сан Франциско и Бейрут. Определя се за атеист. Публикувал е общо 5 романа.

Прочетете още

211686_b

Как Европа си внася гробарите

Валери НАЙДЕНОВ Задължително четиво за интелигентния патриот „Преди да говориш –  мисли. Преди да мислиш …