Начало / Свят / Почина британският детски писател Мал Пийт

Почина британският детски писател Мал Пийт

Мал Пийт, автор на книги за деца, е починал на 67 години, съобщи „Гардиън“. Пийт е награждаван с много престижни призове за детска литература в Обединеното кралство, включително „Guardian children’s fiction prize“ и медал „Карнеги“. Сред книгите му са „Keeper“, „Exposure“, „The Penalty“ и др. Писателят беше диагностициран с рак на Коледа миналата година.

Мал Пийт е роден в Норфолк през 1947 г. Той завършва „University of Warwick“ и работи най-различни професии, включително учител, преди да се захване с писане чак на 52-годишна възраст. Казва, че се е обърнал към писането на книги в битката срещу „най-стария си враг, скуката“.

„Мал беше обичан навсякъде, от читатели и писатели. Талантът му беше изумителен, както и неговата доброта. Читателите загубиха гениален писател, а аз – скъп приятел. Най-добрите му години предстояха. Преждевременната му смърт е истинска трагедия“, коментира Питър Кокс, негов агент.

Много автори на младежка литература отдадоха почит на Пийт в социалната мрежа „Туитър“. Сред тях са Джон Грийн, Майкъл Розен, Патрик Нес, Франческа Саймън и много други.

Фото: malpeet.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

238412_b

„Клубът на странните деца“ – не ги отписвайте!

Детски чешки роман събира четири хлапета със специални потребности Изкушавам се да започна отзад напред, …