Начало / Критика / „Това е моето дърво“ – ключ към емоциите на децата

„Това е моето дърво“ – ключ към емоциите на децата

Септември ще е под техния знак

katerica

Малките читатели се нуждаят от специфични книги, които да дават материал на въображението им и в същото време да разпалват в тях искра на любопитство. Оливие Талек добре го осъзнава, защото създава герой, който да помогне на малчуганите да идентифицират собствените си граници и заедно с това, да научат повече за света чрез фантазията и силата на въображението.

Главна роля във всичко това се пада на катерицата на Талек – едно любопитно, ревниво и в същото време… лакомо създание, което ще направи сега премиера пред българска публика. Първата книга от поредицата на френския автор и илюстратор се казва „Това е МОЕТО дърво“. И както си личи още от заглавието, основната задача на книгата е малкият човек да се сдобие с усещане за собствените си граници, за мое и твое, за начина, по който нещата са свързани.

Симпатичната книга поднася герой, който лесно ще бъде запомнен и от децата, и от възрастните покрай тях. Мъжката катерица по страниците – или катеричок, казано шеговито, е загладил косъма екземпляр с красиви очи и вирната опашка. Кратичкият сюжет го представя ту доволен от живота, ту объркан и несигурен – именно защото трябва да сложи ясна граница между това, което е негово, и останалото. Историята на пръв поглед е простичка, но това е всъщност измамно впечатление – всяка страница, всяка рисунка на Оливие Талек е способна да сложи началото на ново приключение, което да оживее в съзнанието на детето.

Книгата се разлиства много пъти, превръща се във важен атрибут за малкия човек – и най-важното, в помощник за неговото израстване

02

Авторът създава „Това е моето дърво“ за най-ранна по възраст читателска група – между 3 и 6 години. По страниците дава простор на такива емоции като страха, задоволството или пък ревността. Все неща, с които децата се сблъскват именно на тази възраст. А това прави неговата история практичен инструмент, с помощта на който големите край детето да спомогнат за израстването му, за осъзнаването на тези противоречиви настроения, които и то чувства. Като катерицата, която иска всичко за себе си, но сама разбира, че това е невъзможно.

Хубавата новина е, че ако героят на Оливие Талек се превърне в любимец и във вашия дом, срещите с него ще продължат. Авторът редовно добавя нова книга в поредицата – и се надяваме, че една по една, те ще излизат и с логото на „Хеликон“. Първата – „Това е моето дърво“ (в превод на Албена Стамболова), очакваме съвсем скоро, още през септември.

Текст: Краси Проданов
Снимка на автора от ecoledesloisirs.fr

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …