Начало / Свят / Останките на Пабло Неруда ще бъдат върнати в Чили след като разследването на смъртта му не даде резултат

Останките на Пабло Неруда ще бъдат върнати в Чили след като разследването на смъртта му не даде резултат

Останките на Пабло Неруда ще бъдат върнати в неговата родина, Чили, съобщи „Гардиън“. Това е финалното решениe на чилийския съдия Марио Кароса, който беше начело на случая. Така се слага край на разследването на неговата смърт. Не бяха намерени доказателства, че смъртта на Неруда е поръчана от диктатора Аугусто Пиночет. Поетът ще бъде погребан отново до останките на третата му съпруга, Матилде Урутия.

Останките на Нобеловия лауреат бяха изледвани в криминални лаборатории в 4 различни страни – Чили, САЩ, Испания и Швейцария – през последните 2 години. Търсеха се доказателства извън официалната версия – рак на простата. Разследването е прекратено, макар то да не беше официално приключило.

Неруда, който е получава Нобелова награда за литература през 1971 г, е бил диагностициран с рак. Той е планирал да публикува още 8 книги до 70-ия си рожден ден през 1974 г. Поетът обаче умира през септември 1973 г., само 12 дни след военния преврат на генерал Аугусто Пиночет. 8-те книги са публикувани посмъртно.

През 2011 г. неговият шофьор, Мануел Арая, каза пред мексиканското списание „Proceso“, че Неруда, дългогодишен член на Чилийската комунстическа партия, е бил убит чрез инжекция в стомаха, докато е лежал на болничното си легло в клиника в Сантиаго. През 2013 г. останките на Неруда бяха ексхумирани, за да се проверят твърденията на Арая.

Един от племенниците на големия автор, Рудолфо Рейес, осъди решението на съдия Марио Кароса. Той смята, че разследването трябва да бъде продължено. Рейес, който е адвокат, вярва, че случаят заслужава повече внимание. Друг племенник на Неруда, Бернардо Рейес, изрази облекчение, че всичко приключва.

Поддръжниците на тезата, че Пабло Неруда е бил убит, напомнят, че само ден преди неговата смърт, му е бил предложен безопасен път до Мексико, където писателят е могъл да се превърне в сериозна заплаха за Пиночет като оглави движение за свалянето му от власт. Отбелязва се още, че друг противник на режима на диктатора, бившият президент Едуардо Фрей Монталва, е починал в същата клиника през 1982 г., скоро след като публично е отправил критики към управлението. През 2006 г. изследвания показаха, че той е бил убит с иприт и талий.

Днес Неруда е по-актуален от всякога. Метрото в Сантиаго е украсено с текст от неговата призната стихосбирка „Twenty Love Poems and a Song of Despair“. Текат и спорове дали летището в града да бъде прекръстено на него.

Свързани заглавия
Смъртта на Пабло Неруда отново ще бъде разследвана

Пабло Неруда: Можеш да отрежеш всички цветя, но не можеш да спреш пролетта

Откриха неиздавани ръкописи на Пабло Неруда

Експертизата показа, че Пабло Неруда не е бил убит

Пабло Неруда е имал рак в напреднала фаза преди смъртта си

Съдия издаде заповед за издирване на предполагаемия убиец на Пабло Неруда

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ee354cbc-cfac-40ed-b1d4-b0081d8cba2d

„Ти примири ме с тая тиня, с чиито сокове се храня…”

Днес се навършват 60 години от смъртта на голямата чилийска поетеса Лусила де Мария дел …