Начало / Свят / Съдия издаде заповед за издирване на предполагаемия убиец на Пабло Неруда

Съдия издаде заповед за издирване на предполагаемия убиец на Пабло Неруда

Чилийски съдия издаде заповед за издирване на предполагаемия убиец на легендарния поет Пабло Неруда, съобщи huffingtonpost.com. Неруда почина през 1973 г., а официално се води, че причината е рак на простатата. Поради съмнения обаче дали неговото премахване е било поръчано от агенти на диктатора Аугусто Пиночет, останките на автора бяха ексхумирани на 8 април и от тогава се изследват от чилийски и чуждестранни специалисти.

Адвокатът Едуардо Контрерас твърди, че вече има доказателства, че хора на Пиночет са премахнали Неруда. Според защитника д-р Серхио Дрейпър, който е дал показания след смъртта на поета, сега изведнъж споменава за друг доктор с мистериозното име Прайс, който е бил с Неруда в деня на неговата смърт.
Прайс го няма в никакви болнични документи, а Дрейпър казва, че не го е виждал от последния ден в живота на Неруда. Нещо повече – описанието му на висок мъж с руса коса и сини очи съвпада с това на Майкъл Таунли. Таунли е бил двоен агент, работил за ЦРУ и Пиночет в онези години. Той е приет в програмата за защита на свидетелите в САЩ, след като си признава, че е убил критици на Пиночет във Вашингтон и Буенос Айрес.

За Контрерас, който и да е този човек, „той е този, който е поръчал смъртоносната инжекция”. Припомняме, че преди време Мануел Арая, шофьор на Неруда, също намекна, че агенти на Пиночет са убили поета с инжекция. Разследването продължава.

Свързани заглавия
Пабло Неруда е имал рак в напреднала фаза преди смъртта си
Днес ексхумират останките на Пабло Неруда, съмненията са, че е убит от Аугусто Пиночет
10-те най-сексапилни книги

„Сто сонета за любовта“ от Пабло Неруда тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …