На фокус
Начало / Свят / В Швеция изучават Minecraft в училище

В Швеция изучават Minecraft в училище

Популярната компютърна игра Minecraft е в програмата на училищата в Швеция, съобщава в. „24 часа“. Играта се изучава от 13-годишните малчугани като задължителен учебен предмет. Играта е създадена през 2009 г. в Швеция, но вече е популярна по цял свят. 96,6% от гледанията на гейминг видеа в Youtube са на Minecraft. Вече 16 седмици наръчниците за нея, издадени у нас от „Егмонт“,  са сред първенците в класацията на най-продаваните 10  тийн книги на книжарници „Хеликон“.

Според шведските спциалисти в образованието “играта не е по-различна от занаяти като дърворезбата. Играейки, учениците научават важни неща за градоустройството, екологията, планирането на бъдещето. Ето затова е създадена адаптирана образователна версия за преподаватели. Тя позволява да се изграждат училищни сървъри, където ученици и учители могат да общуват и играят заедно в контролирана среда“.  Журналистът Клив Томпсън в статия за сайта Wired.com допълва: „Играта в Minecraft провокира както логиката, пространственото ориентиране, математическото мислене и въображението, така и умението на децата да четат и пишат“. Това се случва, тъй като в играта има минимално количество инструкции и помощни материали. Търсенето на информация как да се играе се състои в гледане на клипове в ютюб, но също и в четене на ръководства.

Minecraft е създадена от компанията Mojang. Тя е от типа sandbox – това наименование описва всеки вид игра, която е с минимални ограничения за играчите – те се движат свободно и могат да променят средата. В началото играчите попадат в безкраен виртуален 3D свят. Могат да се разхождат сред планини, гори и пещери, могат и да летят над терена и да наблюдават всичко от птичи поглед. Имат материали (различни по вид блокчета), от които могат да направят инструменти, да строят домове или цели градове. Първоначално играта е създадена за компютри, но междувременно е налична за всички платформи – Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, 4, Vita, както и мобилни устройства.

Minecraft вдъхновява партньорство между специалната програма на ООН за населените места (UN-Habitat), чиято цел е развитието на устойчива градска среда, и компанията Mojang. Проектът им е наречен “Блокче по блокче” и ангажира млади хора в процеса на планиране на обществени градски пространства.

През септември 2014 г. „Майкрософт“ купува играта от авторите ѝ за 2,5 млрд. долара. Досега продажбите на версията за компютри са почти 18,5 милиона. Продажбите на версиите за джобни устройства надхвърлят 30 млн. в края на 2014 г. Официалната фейсбук страница на играта има над 10,5 милиона фенове, последователите в Twitter са 500 хиляди.

Наръчници за Minecraft тук