Начало / Свят / Пабло Неруда не е починал от рак

Пабло Неруда не е починал от рак

imagesМеждународен екип от учени обяви със „100-процентова сигурност“, че известният чилийски поет и носител на Нобелова награда за литература Пабло Неруда не е починал от рак на простатата, каквато е официално обявената причина за смъртта му, съобщава в. „Гардиън“.

Неруда умира на 69 години в болница в Сантяго само 12 дни след като военният режим на Аугусто Пиночет сваля демократично избрания президент Салвадор Алиенде. През 2013 г. чилийският съдия Марио Кароза нареди останките на Неруда да бъдат ексхумирани, след като бившият му шофьор Мануел Арая обяви пред мексиканското списание „Просеко“, че поетът го е повикал в болницата и му е доверил, че му е поставена инжекция в стомаха, докато е спял.

Проби от останките на Неруда бяха изпратени на криминални генетични лаборатории в четири държави за анализ и през 2015 г. чилийското правителство обяви, че вероятно в смъртта на поета е замесена „трета страна”. Неруда беше ексхумиран през миналата година и тестовете още продължават. Преди дни 16 учени единодушно отхвърлиха официалната причина за смъртта на поета – рак на простатата, който традиционно включва значителна загуба на тегло. Според д-р Нилс Морлинг от Копенхагенския университет няма индикации за рак, до смъртта си Неруда е бил пълен мъж, а обстоятелствата насочват към някаква инфекция. Аурелио Луна от Университета Мурсия в Испания казва, че написаното в смъртния акт не отговаря на реалността и допълва, че екипът е открил доказателства за лабораторно култивирана бактерия. Предстоят нови тестове, които ще продължат една година. Според учените, има вероятност откритата бактерия да е била пренесена върху тялото на Неруда след смъртта му. „Не можем да потвърдим как бактерията е попаднала там. Трябва да сме внимателни, защото има много подобни организми в почвата и много от тях са силно патогенни. Има индикации, че тази бактерия е стара, не модерна или изкуствено създадена”, заявява и Деби Пойнър от Университета Макмастър в Онтарио, Канада.

Има различни мнения как са протекли последните дни на поета в болницата. Според някои, Неруда бил в кома. Според други той диктувал мемоарите на секретаря си. В деня преди смъртта му бил посетен от бъдещия мексикански посланик в Чили Гонзало Мартинес Колбала, който предложил на поета веднага да замине с подготвен самолет към Мексико, където го очаквали безопасност и лечение, но Неруда отказал, като помолил за два дни срок, в който да реши. На следващия ден обаче починал.

Поддръжници на хипотезата за отравянето твърдят, че като изтъкнат комунист Неруда е бил влиятелен глас в опозицията на военната хунта, поради което е бил убит, за да не избяга от Чили. Оцелелите членове на семейството на поета са разделени в мненията си.

През 2009 г. шестима мъже бяха арестувани във връзка с смъртта на бившия президент на Чили Едуардо Фрей Монталва през 1982 г. Монталва умира в същата болница, в същата стая, в която издъхва и Неруда, той също е виден опозиционер на военната диктатура. Официалната причина за смъртта е септичен шок след рутинна операция на херния, но шестимата заподозрени са обвинени в отравянето му. Разследването беше прекратено, но същите шестима заподозрени бяха отново задържани през август тази година.

Прочетете още

19_1405777589

Пабло Неруда: „Прегръщам в тебе всичко съществуващо край мене“

Рикардо Елиесер Нефтали Рейес Басоалто – чилийски поет, писател, публицист, дипломат (консул и генерален консул), …