Начало / Свят / Халед Хосейни се присъедини към призивите за освобождаване на азербайджанската журналистка Хадиджа Исмаилова

Халед Хосейни се присъедини към призивите за освобождаване на азербайджанската журналистка Хадиджа Исмаилова

Авторът на бестселъри Халед Хосейни се присъедини към призивите за освобождаване на азербайджанската писателка, журналистка и преводачка Хадиджа Исмаилова, съобщи „Гардиън“. Исмаилова беше задържана в Баку преди месец по обвинения, че нейни материали са подтикнали човек към самоубийство. Тя е осъдена на два месеца предварителен арест, като я грози присъда в размер на 7 години.

Исмаилова е разследваща журналистка, която е работила за „Radio Free Europe“ и други медии. Тя е известен критик на правителството на Азербайджан. Превела е на азерски романа на Хосейни „Ловецът на хвърчила“. Писателят коментира:

„Свободата на един автор да пише без страх е свещена. Многобройните опити на правителството на Азербайджан да лиши Хадиджа от тази свобода показват нейния кураж и влияние във време на изключителни репресии. Свободата да се пише и да се споделят идеи без страх от преследване е от огромно значение за воденето на какъвто и да е смислен диалог. Тя е тази, която преведе моята история в Азербайджан и сега е мой ред да се отплатя. Призовавам Хадиджа веднага да бъде освободена, за да се върне към важната си работа като журналист.“

Американския център на международната организация на писателите, ПЕН клуб, обяви задържането на Исмаилова като незаконен опит за потискане на нейните опити да разкрие корупцията и злоупотребите на правителството. Междуанордни организации като „Амнести Интернешънъл“ и „Хюман Райтс Уоч“ определиха нейния арест като поредно задушаване на свободните медии в Азербайджан.

„Репортери без граници“ пък стартира петиция за освобождаването на Исмаилова. От неправителствената организация твърдят, че има 9 журналиста и поне 5 блогъра, които в момента са в ареста в Азербайджан заради изразяване на своята позиция.

Свързани заглавия
Халед Хосейни ще получи наградата „In the Souls of the People“ в чест на Джон Стайнбек

Халед Хосейни: Аз пиша от перспективата на изгнаника

Халед Хосейни посети сирийски бежански лагери в Ирак, призова света към повече подкрепа
Халед Хосейни има за цел да гради мост между Запада и Афганистан
Халед Хосейни: Срещнах героите на Стайнбек и в Кабул

Халед Хосейни: Никога не съм сигурен дали наистина ще се получи книга

Книгите на Халед Хосейни тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …