Начало / Свят / Халед Хосейни посети сирийски бежански лагери в Ирак, призова света към повече подкрепа

Халед Хосейни посети сирийски бежански лагери в Ирак, призова света към повече подкрепа

Американският писател от афганистански произход Халед Хосейни посети сирийски бежански лагери в Ирак, съобщи trust.org. Авторът на бестселъри като „Ловецът на хвърчила“ и „А планините ехтяха“ направи визитата в ролята си на посланик на добра воля към ВКБООН (Върховният комисариат по бежанците към ООН). Хосейни прекара 3 дни в Иракски Кюрдистан. В края на своето посещение писателят призова международната общност към по-голяма подкрепа за бежанците.

Хосейни, който е бил бежанец от Афаганистан в САЩ и впоследствие получава американски паспорт, похвали правителството на Ирак и различни световни организации за усилията, които полагат да осигурят всичко необходимо на сирийските бежанци, но заяви, че има още много какво да се направи.

Хосейни коментира:

„С идването на още и още хора в Ирак всеки ден, има спешна нужда от международни донори, които да осигурят каквато и да е подкрепа. Докато бях в Иракски Кюрдистан, разговарях със семейства, загубили всичко по пътя. Реалността е такава, че няма изгледи насилието да спре и те да се завърнат у дома, затова е от ключово значение международната общност да продължи да прави всичко възможно, за да пази сирийците в Ирак“.

Писателят посети два бежански лагера, за да види от първа ръка какъв е животът на хората там и какво е нивото на училищата, здравните центрове и детските кътове. Той дори даде напътствия на 14-годишно момиче, което обича да пише. Хосейни посети и центрове на ВКБООН в Ирак. Откакто е посланик на добра воля към организацията, той е ходил 3 пъти до Афганистан, а веднъж направи визита и в Чад.

„Където и да отида, съм поразен от силата на хората. Това резонира с мен и аз чувствам определен тип принадлежност към тях. Части от живота им е подобен на моя, на семейната ми история. Винаги намирам нещо общо с тези хора, независимо различния ни произход и минало“, допълни авторът.

Свързани заглавия
Новият роман на Халед Хосейни в книжарниците от 27 май
Халед Хосейни има за цел да гради мост между Запада и Афганистан
Халед Хосейни е готов с третия си роман
Халед Хосейни: Срещнах героите на Стайнбек и в Кабул

Халед Хосейни: Никога не съм сигурен дали наистина ще се получи книга

Книгите на Халед Хосейни тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …