Начало / Свят / До дни излиза биография на Харпър Лий

До дни излиза биография на Харпър Лий

Само след няколко дни на англоезичния книжен пазар ще излезе биография на Харпър Лий, съобщи flavorwire.com. „The Mockingbird Next Door“ (Съседът присмехулник) ще бъде в книжарниците от 15 юли. Творбата, дело на журналистката Марджа Милс, ще разкаже мистериозния живот на писателката, нейната силна връзка със сестра й Алис и деградацията на приятелството й с Труман Капоти . Издател е „Penguin“.

„Да убиеш присмехулник“ е сред най-обичаните романи на ХХ век и все още е в учебната програма в САЩ. През последните 50 години обаче авторката Харпър Лий няма никакви публични изяви. След публикуването на книгата през 1960 г., в продължение на десетилетия журналисти окупират дома й в Монровил, Алабама, но без резултат. Докато през 2001 г. сестрите Лий отварят вратата на дома си за журналистката на „Чикаго Трибюн“, Марджа Милс. Това е началото на поредица дълги разговори и голямо приятелство.

През 2004 г. Милс се мести в съседната къща. Тя живее там 18 месеца, през които прекарва дълги дни с Харпър и Алис Лий. Авторката се запознава с техните най-близки хора и изследва духа на американския Юг. Писателката разказва живота си на Милс. Споделя, че не е искала „Да убиеш присмехулник“ да е единствената й книга, но обществения натиск я е накарал да се откаже от проектите си, сред които криминален роман, разказващ за поредица убийства в Алабама.

Лий определя своя колега и бивш приятел, Труман Капоти, като „психопат“. Двамата израстват заедно и са близки приятели, преди Капоти да започне да преследва единствено славата и да направи мита за себе си по-важен от приятелите. Авторът на „Хладнокръвно“ публично лъже, че майката на Лий се е опитала да я удави, когато е била още дете.

Марджа Милс получава уникална възможност, единствена по рода си. Тя прави всичко възможно, за да предаде на читателя максимално автентично това, което е научила за живота на Харпър Лий, нейните вдъхновения, мотивация, вярвания и убеждения.

 

 

Свързани заглавия
Харпър Лий позволи публикуването на „Да убиеш присмехулник“ в електронен формат

Писмо на Харпър Лий, в което обяснява защо не дава интервюта, отива на търг

Харпър Лий съди музей заради сувенири с „Присмехулника“

Харпър Лий се пребори срещу сувенири с „Присмехулника“

Харпър Лий и агентът й се споразумяха за правата на „Да убиеш присмехулник”
Харпър Лий обвини агента си, че е присвоил „Да убиеш присмехулник”
Харпър Лий за любовта си към книгите
Харпър Лий получи награда „Харпър Лий”
Сестрата на Харпър Лий дава информация за тайнствения живот на писателката

„Да убиеш присмехулник“ тук

Фото: themockingbirdnextdoor.com

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …