Начало / Свят / Харпър Лий се пребори срещу сувенири с „Присмехулника“

Харпър Лий се пребори срещу сувенири с „Присмехулника“

Харпър Лий, авторка на класиката „Да убиеш присмехулник“, постигна споразумение по дело срещу музея в родния си град, съобщи „USA Today“. През есента тя заведе иск срещу „Monroe County Heritage Museum” в Монроувил, затова че използвал името й и заглавието на романа за продаване на сувенири и привличане на туристи.  Сайтът на институцията вече е променен на www.monroecountymuseum.org, а сувенири, свързани с известния роман, не се продават онлайн.

Документ с подробности около делото не беше направен публично достояние. Адвокати на двете страни също засега отказват коментар. В иска си до съда 87-годишната Лий твърдеше, че музеят се възползва от напредната й възраст и недоброто й здраве, за да печели на неин гръб, без да й плаща компенсация.

През 2012 г. „Monroe County Heritage Museum“ регистрира печалби от 500 000 долара. Матю Гофорт, адвокат на музея, заяви, че едва 28 566 долара са от продажби на сувенири, свързани с Харпър Лий и „Да убиеш присмехулник“.

„Да убиеш присмехулник“ е единствената книга на Лий. Публикувана през 1960 г., тя е считана за класика на литературата на ХХ век. Историята е разказа през очите на дете, а главният герой е Атикус Финч – адвокат в малък град, който защитава чернокож в расистки съдебен процес. Произведението е филмирано, а главната роля изпълнява Грегъри Пек.

Свързани заглавия
Харпър Лий съди музей заради сувенири с „Присмехулника“

Харпър Лий и агентът й се споразумяха за правата на „Да убиеш присмехулник”
Харпър Лий обвини агента си, че е присвоил „Да убиеш присмехулник”
Харпър Лий за любовта си към книгите
Харпър Лий получи награда „Харпър Лий”
Сестрата на Харпър Лий дава информация за тайнствения живот на писателката

„Да убиеш присмехулник“ тук

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …