Начало / Свят / Харпър Лий обвини агента си, че е присвоил „Да убиеш присмехулник”

Харпър Лий обвини агента си, че е присвоил „Да убиеш присмехулник”

87-годишната Харпър Лий заведе дело срещу литературния си агент, затова, че е използвал факта, че слухът и зрението й се влошават, и я е подвел да му прехвърли правата върху легендарната й книга „Да убиеш присмехулник”, съобщи „Гардиън”. Романът е продаден досега в 30-милионен тираж, печелил е „Пулицър”, а филмът по него с Грегъри Пек в главната роля взе „Оскар”.

Ответникът Самюъл Пинкъс е зет на дългогодишния агент на писателката, Юджийн Уиник. Уиник представлява Лий повече от 40 години, но се разболя през 2002 г. Оттогава насам много от клиентите му са пренасочени към Пинкъс.

Според иска на авторката през 2007 г. той я подвел да му прехвърли правата върху книгата. Тя твърди, че няма спомен да е подписвала документи за подобен трансфер, и желае съдът да й върне обратно авторството. Освен това, Лий изисква да получи всички комисионни, които Пинкъс е получил от 2007 г. насам, както и печалбите от електронния вариант, издаден по случай 50-годишнината от написването на книгата. Писателката няма семейство и деца, нейни наследници, ако не остави завещание, биха били роднините й по линия на сестра й.

След „Да убиеш присмехулник” писателката не издава нито една книга. В детството и младостта си тя е близка приятелка на Труман Капоти, който е герой в романа. Двамата по-късно се скарват. Според слуховете именно Капоти й е помогнал при писането.

Лий живее в Алабама и през последните десетилетия почти не се е появявала в обществото. Тя е сред най-уважаваните автори в САЩ, а през 2007 г. президентът Джордж У. Буш я награди с медал за свобода заради приноса й за американската литературна традиция. „Да убиеш присмехулник” продължава да е сред най-продаваните американски книги и неизменно присъства във всички престижни класации на световната литература.

Романът тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …