Начало / Свят / Сестрата на Харпър Лий дава информация за тайнствения живот на писателката

Сестрата на Харпър Лий дава информация за тайнствения живот на писателката

Няколко думи за отшелническия живот на авторката на класическата творба „Да убиеш присмехулник” Харпър Лий каза нейната сестра Алис, съобщи „Гардиън”. Алис Финч Лий скоро навърши 100 г. и продължава да бъде практикуващ адвокат. Тя говори пред документалистката Мери МакДона Мърфи.

Харпър Лий израснала  като голяма мъжкарана, коментира Алис на празненството по случай 100-годишния си юбилей. „После се превърна в автор, който не желае да бъде разпознаван лично и я притесняваше вниманието към нея”.

Алис разкрива как баща й я поканил да работи в неговата кантора „Барнет, Бъг, Лий и Картър”, след като завършила през 1943 г. Както е известно, персонажът от „Да убиеш присмехулник” Атикус Финч е прототип именно на баща им. „Той не ме притискаше изобщо. Беше съгласен да върша всичко, стига да се справям добре”. Оттогава сестрата на  Харпър Лий работи във фирмата.

На въпрос на Мърфи как е живяла толкова дълго, Алис Финч Лий отговаря: „Не правя нищо, за да се сещам за смъртта. Живея ден за ден”.

През 2010 г. се навършиха 50 години от първото публикуване на „Да убиеш присмехулник”. До момента са продадени над 30 милиона копия от творбата. Харпър Лий печели „Пулицър” през 1961 г. Последното й интервю от е от 1964 г. Тя не написа друг роман.

Фото: samoglesby.com

Свързани заглавия
Да казваш истината и да не бъдеш егоист – веруюто на Харпър Лий
Романът „Да убиеш присмехулник” е най-желан за „Световната нощ на книгата” 2012
Харпър Лий на 85 години
Дейвид Бекъм разкри мистерията около името на дъщеря си


Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …