Начало / Свят / Харпър Лий и агентът й се споразумяха за правата на „Да убиеш присмехулник”

Харпър Лий и агентът й се споразумяха за правата на „Да убиеш присмехулник”

Делото на Харпър Лий срещу литературния й агент Самюъл Пинкъс за авторските права на романа й „Да убиеш присмехулник” приключи със споразумение, съобщи „USA Today”. Двете страни са постигнали съгласие във Федералния съд в Ню Йорк. Необходимите документи ще бъдат подписани през идната седмица.

„Двете страни постигнаха взаимно съгласие и решиха да оставят недоразумението назад във времето”, коментира адвокат Винсънт Карисими. Другите юристи, участвали в делото, отказаха да дадат повече подробности относно детайлите на окончателното съгласие. Адвокатът на Лий – Глория Фарес, също не е казала нищо по въпроса.

87-годишната Лий подаде иск срещу Пинкъс, затова че през 2007 г. е използвал здравословните й проблеми, за да я убеди да му прехвърли правата върху книгата й „Да убиеш присмехулник”, написана през 1961 г. Тя обяви, че не си спомня да е подписвала документите за подобно нещо. Федералният съд отсъди

Пинкъс и неговата фирма да върнат всички упълномощаващи документи относно романа на Лий. Той не беше обвинен в присвояване на авторски и лицензионни възнаграждения от писателката.

От „Да убиеш присмехулник” се продават около 750 000 копия всяка година в САЩ и Канада. Това не включва продажбите в десетките останали страни, където книгата е преведена.

Свързани заглавия
Харпър Лий обвини агента си, че е присвоил „Да убиеш присмехулник”
Харпър Лий за любовта си към книгите
Харпър Лий получи награда „Харпър Лий”
Сестрата на Харпър Лий дава информация за тайнствения живот на писателката

„Да убиеш присмехулник“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …