Начало / Свят / Хемингуей се провали на тест за писане като Хемингуей

Хемингуей се провали на тест за писане като Хемингуей

В дигитализираната преди седмица колекция от ръкописи на Хемингуей от Куба са и две негови бележки, очевидно написани за собствена употреба: „Това можеш да го кажеш по-ясно и по-добре” и „Можеш да триеш думите, които не са необходими и затлачват разказа”.

По този повод американското списание „Ню Йоркър” съобщава за компютърно приложение, създадено от двама братя, което редактира зададен текст в стил Хемингуей. Създателите Адам и Бен Лонг са на 25 и 22 г. Единият работи в Северна Каролина в сферата на маркетинга, другият е копирайтър в Ню Йорк.

„Програмата ни маркира думи и изрази, които са твърде сложни и предлага по-ясни заместители. Подчертава наречията и прилагателните, които затлачват текста”, разказва Адам.

Двамата братя са кодирали правила за писане, като са използвали за основа начина на писане на Хемингуей. Според тях писателят не търпи сложни конструкции и увъртени изречения, както и дълги думи. В резултат анализираният текст бива класиран с различен брой точки. До 10 стилът е Хемингуей. При повече – се предлагат редакции. Приложението им може да се сваля безплатно в мрежата.

Интересно дали самият Хемингуей би издържал тест, базиран на собствените му правила, пита „Ню Йоркър”. Авторът на статията прави експеримент, като пуска за анализ откъс от краткия разказ на писателя “A Clean, Well-Lighted Place” („Чисто, добре осветено място”).

Лоши новини – Хемингуей има 15 точки и съвети да махне прилагателно от първото изречение, да преработи второто, защото е трудно за четене, както и третото, което е много трудно за четене.

Свързани заглавия
Излезе втори том от кореспонденцията на Ърнест Хемингуей

Писмата на Хемингуей ще бъдат издадени в 12 тома
Хемингуей бие камбаната
Ще се снима филм за Макс Пъркинс – редакторът на гениите
Хемингуей за писането, знанието и егото
Семейни летописи разказват за Хемингуей на 114-ия му рожден ден
9 нелитературни причини да обичаме Хемингуей
Препоръките на Хемингуей към желаещите да станат писатели

Книги от Хемингуей тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …