Начало / България / Документален филм за Вапцаров в кино “Одеон”

Документален филм за Вапцаров в кино “Одеон”

“Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” е името на новия документален филм за Никола Вапцаров с режисьор Костадин Бонев, сценарист Ивайла Александрова и оператор Константин Занков. Той може да се види в столичното филмотечно кино “Одеон” на 17 февруари, понеделник, от 20.45 ч и на 19 февруари, сряда, от 14.30 ч., съобщи “Програмата”. Цената на билетите е 4 и 6 лв.

Лентата разказва за изпълнението на смъртната присъда на поета на 23 юли 1942 г., издадена от военнополевия съд.
Eто какво разказва режисьорът Костадин Бонев пред “Дневник”:

„От идеята до завършването на филма минаха три години и половина, като поради естеството му той имаше дълъг и наравен път на снимане. Нямаше и как да постигнем ритъм. Също така ми се наложи да снимам много хора, които имаха какво да кажат за Вапцаров, но впоследствие не ги включихме. По простата причина, че хора, които познават добре творчеството му или са го познавали в детската му възраст, говориха по-скоро рационално, а не емоционално за него. След страхотни колебания се отказах от тези интервюта, тъй като щяха да бъдат за сметка на част от реалната информация във филма.

Образът на Вапцаров е свързан предимно с училищните представи за него, но когато тръгнеш да се занимаваш с автентичните документи, няма начин да не се изненадаш. Ако се задълбочиш, излиза наяве основното нещо: като поет той е разбран доста по-късно. И не говорим за изпреварване на времето. Той е бил във времето си, но хората около него не са били там. Оттам е цялото неразбиране.
В парчетата от дневниците му, записките, в писмата до майка му и сестра му прозират всички тези съмнения, този комплекс за малоценност. Това си личи и в спомените на художниците, които са били негови приятели, излиза като червена нишка. Когато някой му каже, че е талантлив поет, той се обижда, тъй като смята, че хората му се подиграват така. Другият изненадващ елемент е, че поетът Вапцаров е имал за среда предимно художници и Антон Попов като най-близък. Дори за корицата на „Моторни песни“ те са си направили вътрешен конкурс кой ще я илюстрира.
Не съм си позволявал да вкарам нищо повече от това, което съм намерил, нищо повече от информацията, дадена от първа ръка. А иначе има страшно много версии за срещите или несрещите на майка му Елена Вапцарова с цар Борис III, за поведението на Елисавета Багряна по време на съдебния процес срещу Вапцаров, което е само по себе си смелост, тъй като има много хора, които извикани като свидетели, но са намерили всякакви извинения“.

 

Книги за и от Вапцаров тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …