Начало / Любопитно / „Направете го сега! Днес е вчерашното утре” от Наполеон Хил (откъс)

„Направете го сега! Днес е вчерашното утре” от Наполеон Хил (откъс)

Справянето с бедността

Бедността е резултат от негативно състояние на ума, в което на практика всеки човек изпада в даден момент. Тя поражда най-пагубния от седемте основни страхове, но тъй като е състояние на ума, и този страх, подобно на останалите шест, може да бъде контролиран.
Фактът, че мнозинството от хората се раждат в бедност, която приемат като неизбежна и понасят до края на дните си, показва колко мощен фактор е тя в човешкия живот. Възможно е бедността да е един от критериите, по които Създателят отделя слабите от силните, защото е добре известно, че онези, които успяват да се справят с бедността, забогатяват не само материално, но и духовно и често стават по-мъдри.
Наблюдавал съм как хората, които са се справили с бедността, се ръководят от силната си вяра, с чиято помощ преодоляват препятствията, спиращи напредъка им, докато онези, които я смятат за неизбежна, проявяват слабост по отношение на много други неща. Не познавам нито един човек, приел бедността като непредотвратима, който да не се е провалил в усилията си да се възползва от този безценен дар, даващ възможност за овладяване на силата на ума си (както според повелите на Създателя би трябвало да направи всеки един от нас).
Всички хора преминават през периоди на изпитания при най-различни обстоятелства, които показват ясно дали са приели и използвали този дар, свързан с умението да се контролира силата на ума, или не. Наблюдавал съм също така как този велик дар от Господ е съпътстван с определени наказания, ако бъде пренебрегван, както и с определени награди, ако бъде използван разумно.
Една от важните награди се състои в пълната освободеност от всеки един от седемте основни страхове, както и от някои по-малки, което позволява на магическата сила на ВЯРАТА да заеме тяхното място.
Наказанията за пренебрегването на този огромен дар са безброй. Освен страховете съществуват и много други наказания. Едно от основните наказания за неумението да използваме този огромен дар се изразява в невъзможността да постигнем душевно спокойствие.

„Направете го сега! Днес е вчерашното утре” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …