Начало / Критика / Майсторски превод

Майсторски превод

238494_bИзлезе от печат сборникът „Поезия“ на Пол Елюар в превод на Силвия Вагенщайн.

Сборникът обхваща до голяма степен преводаческите търсения и пристрастия към най-нежния поет със забележителна чувствителност, хуманен и приземен език – Пол Елюар. Силното му литературно присъствие и любовта като движеща сила както в жизнения, така и в творческия му път го обуславят като един от най-известните световни поети, чието творчество оставя дръзки отпечатъци през времето и литературата. Стиховете му се отличават с фина и дълбока автентичност, с индивидуалност, която обаче читателите припознават и усещат.

Поезията на Пол Елюар е поезия на сетивността и на най-дълбоката човечност. В книгата намират място стихотворения от най-известните му поетични сборници, сред които: „Първи стихотворения“, „Животните и техните хора, хората и техните животни“, „Столица на скръбта“, „Плодовити очи“, „Фениксът“ и други. Вдъхновяващи и изтънчени, думите му пробождат, разтърсват и събуждат емоции, които всеки читател би искал да изживява отново и отново. А майсторският превод на Силвия Вагенщайн дава възможност текстът да бъде осъзнат и усетен в пълнота.

Несъмнено силен тласък в поетичното творчество на Елюар оказва неговият живот. Пътуванията му, Първата световна война, жените, сюррелистичните търсения отключват, но и естествено продължават нежната линия, пламенния език и борбата за политическо, социално и еротично освобождение. Елюар е един от създателите на сюрреализма и на дадаизма, неотделима част от френския литературен и художествен авангард. Той предизвика радикални промени във всички области на изкуството. Вдъхновението си черпи от Артюр Рембо, Шарл Бодлер и Гийом Аполинер, от Достоевски и Лев Толстой, но може би най-силно остава за него влиянието на сърцето. Именно това влияние обхваща тома „Поезия“ на Пол Елюар, изд. „Колибри“, 2023.

За ударите на сърцето днес световният поет и хуманист звучи и в превъплъщението на актьорите Александър Алексиев и Яна Титова: Пол Елюар, най-влюбеният поет – YouTube

 

 

Прочетете още

IMG-c86da76efd964e0b8da8009dfbdd0c65-V

Юлия Пискулийска: Журналистиката изисква огромна култура и отговорност

 Говорим с доайен от пишещото братство   Юлия Пискулийска е първата жена в ръководството на СБЖ, …