Начало / Любопитно / Коко Шанел – пътят от нищото до легендата

Коко Шанел – пътят от нищото до легендата

Животът ѝ е низ от невероятни обстоятелства

329622779_1357385518419634_5786272976571702194_n

Книгите за нея напоследък се превърнаха в същински шлагер в „Хеликон“ – досущ като неостаряващата ѝ малка черна рокля или пък парфюмът, носещ знаковата цифра 5.

Габриел Шансел, както е истинското ѝ име, е родена вече преди 140 години – през 1883-а, а това е повод и настоящата 2023-а да е донякъде под неин знак. А че животът ѝ прилича на този на Пепеляшка доказва обстоятелството, че Габриел тръгва от най-неугледната част на Париж, едва ли има по-неперспективно нещо от искрата любов между перачка и амбулантен търговец.

След смъртта на майката отговорността пада на плещите на баща ѝ – и най-сигурното препитание, което измисля той, е това на шивачка. Така че може би на него трябва да благодарим за Коко Шанел!

Младата жена има и друг талант – да пее, затова и работата в кабаре ѝ придава нужното самочувствие. Заедно с него пък постепенно се убеждава и в това, че мъжете буквално наддават за нея.

Оригинална и различна от останалите, тя навсякъде привлича погледите – или такива, пълни със сласт, или пък на завист… Реална помощ получава от Артър Капел, който също се наслаждава на нейното създадено като за малка черна рокля тяло. Той инвестира в бизнеса на Коко Шанел и тя се превръща в хит.

Ключово за преобразяването ѝ в модна икона е както разкрепостеното поведение, което демонстрира, така и контактите с големите личности на епохата. Превръща се в муза на Стравински, а се запознава и с Чърчил – той изиграва важна роля в живота ѝ, понеже по късно, след Втората световна война, опитва да изчисти имиджа ѝ от съмненията, че е сътрудничила на нацистите.

Вместо тиквена каляска пък тази Пепеляшка на 20. век си има своя „Риц“. Обитава легендарния парижки хотел с десетилетия, на практика до смъртта си. Ето обаче как рисуват иконата и книгите…

coco

Джоа Дилиберто насочва погледите ни именно към „Риц“ – книгата на американката, наречена „Коко в хотел „Риц“ е за най-спорния момент в биографията на Коко Шанел. Чисто новият трилър акцентира и върху връзката ѝ с Ханс Гюнтер фон Динклаге. Джъстин Пикарди пък събира много документален материал, който прави нейната книга за Коко Шанел и нещо като официална биография на модната икона. Поздаглавието на книгата обяснява всичко – „Животът на една легенда“.

Строгото „Шанел“ стои и на корицата на книгата, създадена от Ема Бакстър-Райт. Страниците по-скоро са посветени на революцията в модата, която прави французойката. Интересен експеримент е написаното от Орели Годфроа, защото ни учи как да мислим и постъпваме като Коко Шанел.

Изкусителен роман създава Мишел Марли„Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“ позволява да изживеем приключение на мечтите… облекли мислите и дрехите на французойката-чудо. Отново реални факти и художествена измислица съчетава Памела Бинингс Юън, а в резултат се ражда нейната „Коко Шанел, кралицата на Париж”.

Шоубизнесът и сега тупти в ритъма на „Шанел“. Символ на смела женственост, фирмата е наследила идеите на легендарната си основателка. Престижът ѝ днес защитават над 300 бутика по цял свят. Начело на глобалната корпорация е 53-годишната Лийна Наир. Но най-големият капитал на марката остава самата Коко Шанел.

CocoChanel

Коко Шанел в „Хеликон“

Портрет от Краси Проданов
Снимка на Коко Шанел от aenetworks.tv

Прочетете още

Top Down Group 2_WIDE hero

Бразилец и аржентинка посягат към Международния „Букър“ след Господинов

Сред претендентите има и южнокореец Книги за бремето на миналото – така определи участниците във …