Начало / "Четящият човек" / Награда „Хеликон“ за 2022-а спечели романът „Ловецът на пеперуди“ на Костадин Костадинов

Награда „Хеликон“ за 2022-а спечели романът „Ловецът на пеперуди“ на Костадин Костадинов

Церемонията по награждаването се проведе в столичната книжарница „Хеликон Витоша“, където по традиция се обявяват 12-те номинирани от текущата година

IMG-20221215-WA0054

За 2022-а те бяха определени от жури в състав: Михаил Вешим – председател, и членове проф. Магдалена Костова-Панайотова, Яница Радева, Юрий Дачев и Бойко Ламбовски. Бронзовата статуетка  на „Орлето“ , дело на писателя и скулптор Евгений Кузманов е придружена от паричен приз – 3000 лв., който Костадин Костадинов взе със своята втора номинация, първата бе за сборника му разкази и повести „Заливът на Ифигения“ през 2016-а. Наградата му бе връчена от миналогодишния носител на Награда „Хеликон“ Георги Тенев, който имаше номинация и тази година – с „Атлантически експрес“.

Журито мотивира единодушния си избор на Костадин Костадинов със „смелото гмуркане на автора в дълбоки исторически и метафизични пластове на познанието, осъществено от перо, работещо с пеперудена лекота„. Празничното настроение на събитието подплатиха цигулката на Веселина Лозанова и китарата на Кирил Петков, заедно с каламбурите на сатирика Михаил Вешим и един необичаен аксесоар – коледно звънче, с което Ламбовски оповестяваше заглавията  и имената на техните автори, намигване към тържествеността на момента, който си беше среща в неформална, книжарска среда.

Любопитен акцент на вечерта извън номинациите стана специалната награда на проф. Хюсеин Мевсим, който получи признание за „забележителен исторически принос“ с изградената на документална основа книга „Атанас Далчев в Солун и Истанбул“. Това е трети подобен случай в историята на Наградата „Хеликон“ за цялото ù 21-годишно съществуване, след като през 2007-а извънредна за документалистика бе присъдена на Веселин Бранев за Следеният човек, а на следващата година журналистката от БНР Ивайла Александрова взе същия приз за Горещо червено.

IMG-20221215-WA0018 (1)

Наградата „Хеликон“ се превърна с годините в стълб, от който се вижда по-добре картината на съвременната българска проза – завидна е упоритостта, с която стои зад начинанието и г-жа Гинка Панайотова

Костадин Костадинов бе пределно искрен относно своята литературна победа: „Работим от 30 години с колегите от „Хеликон“, тъй като освен писател, аз издавам книги с логото на „Пан“ и знам какво представлява техният труд. Понякога е по-сложно да продадеш една книга, отколкото да я напишеш. Затова благодаря и се радвам, че точно хеликонското „Орле“ кацна на моето рамо.

Как да разчетем на негов фон пеперудите в романа и над кого удържа победа главният герой?“, попитахме носителя на 21-ата поред Награда „Хеликон“.  „Приемете го даже за супергерой – отвърна емоционално Костадин Костадинов, – той е съвършен стрелец и в цирка изпълнява номер, който е единствен по рода си – „колелото на смъртта“. После, обикаляйки света, този човек побеждава страха от смъртта и сам избира къде да я намери. Всеки път, когато някой умре в моя роман, долита определен вид пеперуда, която придружава душата му. В това няма нищо страшно или драматично, то е част от всекидневието като живота на остров Ада Кале, встрани от властта, освободен от мита и данъци, населен със свободомислещи люде. Наричат го Дунавската Атлантида и исторически не съм го измислил аз, той наистина е съществувал, преди да потъне през седемдесетте години на 20 в. В края му обаче видях как приключва нашето идилично съществуване и започва Новото време“.

Връчването на наградата отрази Людмила Еленкова
Снимки: Цветомир Петров за БТА, Александра Ганчева и Кристина Цонева

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …