Начало / Свят / Словашки бестселър възмути обществото

Словашки бестселър възмути обществото

Книгата обаче бележи рекорд в продажбите

9AFAC92B-D61F-4656-BCB5-1E2E7C18E878

Дебют е за 23-годишната Никол Хохолцерова, която може би и поради възрастта си е напипала особено пикантна тема – книгата ѝ разказва за връзка между 13-годишно момиче и 50-годишен учител.

Táto izba sa nedá zjesť първоначално привлича вниманието само на критиката, тъй като има чертите на експериментална проза. Творбата получи и номинация за най-престижната словашка литературна награда – „Анасофт Литера”.

Скандал избухва, след като книгата попада и сред номинираните за награда, наречена „Рене, чието жури е съставено от ученици в средните училища. Целта на отличието е да популяризира четенето сред младите хора.

Тогава започва и дискусия дали такова четиво е подходящо за учениците, след като разказва за връзка между съвсем младо момиче и нейния учител по рисуване на солидна възраст. Никол Хохолцерова отваря така врата към много теми, които са откровено неприятни и лесно конфронтират хората.

Благодарение на скандала книгата се продава повече от добре, като в момента е и най-комерсиалното заглавие в словашките книжарници. Авторката премахва границата между жертвата и виновника, любовта и токсичните отношения, вмъква темата за сексуалното насилие, като въобще не позволява на читателя да вземе някоя от страните.

Tato-izba-sa-neda-zjest-680x520

Стилът на младата писателка е брилянтен – книгата ѝ е цинична, пълна с хумор и хиперболизира проблемите, а най-болезнените ситуации описва грубо и натурално

Táto izba sa nedá zjesť е неочаквано впечатляваща и въздействаща, като темата само помага да изпъкне талантът на самата Хохолцерова. А тя пише от години, като има отличия от редица конкурси, а заедно с това рисува и дори е номинирана в конкурс за най-красива словашка книга.

Информация и снимки от RTVS, Dennik N и H7O

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Paulo_Coelho_nrkbeta

Пет неочаквани факта за Паулу Коелю

Бразилецът до днес е четен от милиони И на 76 прочулият се с „Алхимикът“ автор …