Начало / Любопитно / Мона Лиза стана на 505

Мона Лиза стана на 505

И до днес остава най-загадъчната жена в историята

281440014_5377447678966135_827068516590602_n

Според едни е мъж, други казват, че е била бременна – съвременните деца пък я рисуват така, като героиня в тикток… Факт е, че една от най-известните картини в историята на изкуството е родила безброй сюжети, които не спират да се развиват до днес.

Леонардо да Винчи я създава върху дъска от топола за няколко години, като се връща към картината близо десетилетие по-късно. Така че е спорно кога слага последна четка върху шедьовъра – дали през 1506-а или през 1517-а. Знае се обаче, че я спазарява добре, като я продава малко преди смъртта си за 4000 дуката на френския крал Франсоа I.

Няколко столетия обаче картината е сравнително неизвестна, докато не я открадват от Лувъра през 1911-а. На всичко отгоре, обвинени са поетът и критик Гийом Аполинер и самият Пикасо. Случаят изглежда неразрешим в продължение на няколко години, докато картината не се оказва във Флоренция и така историята се разплита – Винченцо Перуджа, работник в Лувъра, решава да я върне от патриотични подбуди в родината ѝ, където е рисувана. Всичко приключва за него със седем месеца престой в затвора.

Има и едно по-прясно престъпление – прясно всъщност като тортата, която хулиган, маскиран като инвалид, хвърля върху картината през май тази година. Предпазното стъкло обаче затова е там – за да опази шедьовъра на Леонардо.

Няколко думи за самия образ – хипотезите са безброй, според официалната, това е съпругата на един флорентински търговец, Франческо дел Джокондо. Оттам и Джокондата… Според някои характерната ѝ усмивка се дължи на заболяване. Други пък мислят, че мимиката е резултат от бременността на Лиза, нарисуваната от Леонардо съпруга.

Така или иначе, картината ражда безброй сюжети и интриги през столетията – най-вече в нашето… Много са и писателите, които пробват таланта си точно на гърба на Джокондата. Ето няколко примера за това

mona

„Шифърът на Леонардо” прави възможно невъзможното

За бестселъра на Дан Браун е изговорено толкова много, че единствено можем да ви го препоръчаме, ако досега сте го избягвали. Тъкмо ще видите как звучи книгата, след като истерията покрай нея поутихна. Романът съчетава теории на конспирациите с напрегнатите нотки на трилър. Намесени са Иисус, Мария Магдалена и разбира се, Леонардо. Любопитен факт е, че горе-долу по същия начин замесва съставките и Умберто Еко в своята „Махалото на Фуко” – написана 15 години преди „Шифърът на Леонардо”. Разликата е в това, че италианският писател подхожда към всичко пародийно.

„Да откраднеш Мона Лиза” – историята продължава…

А продължава, защото романът на Джонатан Сантлофър се завърта покрай правнука на споменатия вече от нас Винченцо Перуджа. Люк не може да се примири със стореното от прадядо си и започва собствено разследване. Оказва се обаче, че и други хора имат интерес към случилото се преди вече повече от век. В книгата изплува всичката онази утайка, която е част от света на изкуството, но остава в сянка. Любопитното е, че самият автор е художник, а това прави „Да откраднеш Мона Лиза” още по-автентична. Освен, че е увлекателна и интересна…

„Нощна порта” – следите водят към Джокондата

Трилърът на Питър Мей е от най-обичаната му поредица – в нея разследванията се водят от експерта по криминология Енцо Маклауд. Книгата е съвсем прясна, така че част от действието се развива по време на пандемията. Нишките обаче се преплитат и сюжетът ни запраща във времето на Втората световна война. Отново се появява и фалшификат на „Мона Лиза”, а интересни са данните, които писателят вплита в романа си, относно спасяването на картините от Лувъра по време на войната. Разбира се, мистификацията в такива четива надделява, но Питър Мей го прави повече от майсторски и по своя си прекрасен начин.

Накрая само една цифра – смята се, че стойността на „Мона Лиза” в наши дни е 870 млн. долара. Ако и вие немеете пред гения на Леонардо, вижте още книги, в които обаче вече той е главният герой!

По следите на Мона Лиза тръгна и Краси Проданов
Снимки и илюстрации от „Уикипедия“ и автора

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …