Начало / Автори / Стивън Кинг навърши 75

Стивън Кинг навърши 75

Големият майстор на хоръра е роден на 21 септември 1947

Stephen King

Детството му е трудно – още 2-годишен остава сам с майка си, след като баща му излиза за цигари и… не се връща никога повече. Започва да пише на 12 под влияние на чичо си, като заедно със своя брат създава и училищно списание – там на практика са и първите му публикации.

Самият той преживява истински хорър в един юнски ден на 1999-а. Тогава е помлян от кола, докато върви по тротоара. Прогнозата никак не е добра, но след пет операции Краля отново сяда зад своята пишеща машина.

Така че сега живее на практика втори живот. Иначе негови са „Тъмната кула”, „Мизъри”, „Сияние”, „То”… На практика всеки негов роман се превръща в бестселър! Тиражите на книгите му надхвърлят 500 млн. екземпляра, което го прави пък и един от най-четените автори въобще.

А иначе е и плодотворен като писател – издал е повече от 50 романа, много са и разказите му. Редица режисьори посягат към творчеството на писателя, за да екранизират творбите му. Тук можем да споменем например „Изкуплението Шоушенк” или пък „Зеленият път”.

Името му е свързвано и със силна гражданска позиция, пък и с много благотворителни каузи. Просто титан, с чиито книги израстват вече няколко поколения.

Трудно е да се отделят най-добрите книги на Краля на модерния хорър, но ето все пак няколко, които описват най-добре таланта на Стивън Кинг

king

„Мизъри” е написана на ръка

Действието се развива в Колорадо, а главен герой е писател, който преживява катастрофа. Спасен от своя почитателка, която е медицинска сестра, той обаче се оказва пленник на… нейните представи за книгите му. По книгата има и филм, който се радва на голям успех – Кати Бейтс получава „Оскар” за ролята на сестрата. До днес „Мизъри” е смятан за една от най-успешните книги на Краля.

„Гробище за домашни любимци” е филмиран два пъти

Книгата е от 1983-а, като веднага привлича вниманието. Стивън Кинг замисля сюжета, след като се разделя с домашния си любимец – котка. Получило се обаче нещо толкова страховито, че първоначално се отказал да го издава. Наложило се обаче заради финансовите проблеми, които имал по това време. Според критиката писателят е повлиян от автори като Уилям Джейкъбс, Мери Шели и Натаниел Хоторн при създаването на „Гробище за домашни любимци”. Интересен ракурс – писателят се появява в ролята на свещеник в първата екранизация на книгата от 1989 г.

„То” е сред най-обемистите

Романът надхвърля 1000 страници, като напоследък се появи у нас разделен на две. Клоунът, който се появява веднъж на 27 години, се превърна в един от най-разпознаваемите образи на писателя – донякъде и заради филмовите адаптации, които също са две. И тук Стивън Кинг работи с детските травми, които носим цял живот в себе си. Книгата попада и в няколко престижни класации за най-добро четиво на миналия век и на хилядолетието.

„Сияние” утвърждава писателя

Това е първата му книга с твърди корици – главният герой отново е човек от занаята. Писател-алкохолик става пазач в хотел и страхотиите могат да започнат… Стивън Кинг избира мястото – Боулдър, Колорадо, напълно случайно. Просто отваря атлас и забива пръст в точка насред страницата. Казва, че за вдъхновение му служи и Рей Бредбъри. Някои откриват прилика дори с творби на Ги дьо Мопасан. Централна тема е враждебността, която родителите изпитват към децата си. След първия прочит пък, издателите на Стивън Кинг се опитват да го откажат от идеята да я публикува – той настоява, а резултатът е нов бестселър. Книгата е адаптирана за голям екран от самия Стенли Кубрик.

stažený soubor

Честитка за рождения ден от Краси Проданов

Прочетете още

Memo

Мемоарите – майсторски жанр с милионни продажби

Известните повдигат завесата и това се харесва на аудиторията Биографиите и мемоарите заемат все повече място …