Начало / Любопитно / Руски книги за рециклиране събират в Украйна

Руски книги за рециклиране събират в Украйна

Инициативата се радва на голям успех

photo_2022-09-02_10-50-20

Кампанията организира киевската книжарница Сяйво книги. За месец и половина са се включили близо 2000 киевчани, като са събрани почти 50 хил. книги на руски. От рециклирането им пък са спечелени около 100 хил. украински гривни – това се равнява грубо на 5350 наши лева. Средствата ще послужат за купуване на автомобил за един от украинските отряди, които отблъскват руските окупатори на фронта.

Хората ни носиха книги в ръка или пък направо с куфари, идваха и с коли, пълни с книги, пращаха ни ги с таксита, а също и по пощата”, споделят от книжарницата. Тя е приготвила и скромен подарък за всички участници в инициативата – отстъпка от 10% при следваща покупка.

В момента в Украйна действа закон, според който е забранен вносът и разпространението на литература на агресора – наред с руските книги, това важи и за беларуски. В същото време властите подготвиха пакет от мерки в помощ на книжния пазар. Толерират се книгите на украински, на езиците на живущите в страната малцинствени групи, както и на административните езици на Европейския съюз. Хората с увреждания получават и ваучер на стойност 800 гривни, които могат да използват само в книжарниците.

От библиотеките пък се отстранява пропагандната литература. Популярни са и такива акции за събиране на книги на руски език – в градчето Прилуки в Черниховската област например за стара хартия са предадени около 2 тона. „За мнозина от нас четенето на руски стана просто невъзможно, нещо чуждо и изпълнено с неприятни усещания – казва се в обръщението към хората. – Човекът с висок морал обаче не може да си позволи да изхвърли книга.

Според информация от временно окупираните територии, руският агресор събира насилствено украинска литература от библиотеките и домовете на хората. Военна полиция унищожава на място учебници, исторически книги, както и такива с научна или забавна тематика.

31345

Много украински семейства се разделят в момента емоционално и физически с всичко руско, което притежават в домовете си. В отговор на агресията те се освобождават от книги, музика, филми

Информация и снимки от Наш Київ, Патріот Донбасу и Рубрика

Прочетете още

234902146_316796453569884_1305983565502732869_n

Георги Милков: Имам приятни емоции, свързани с книжарниците на „Хеликон“ в цялата страна

Говорим с популярния журналист, чиито сборник с пътеписи „Истории от ръчния багаж“ стана Книга на …