Начало / Автори / Стивън Кинг остана без един от най-добрите си приятели

Стивън Кинг остана без един от най-добрите си приятели

На 79 почина Питър Строб

PETER-STRAUB-1280x720

Двамата работят в тандем още през 80-те на миналия век, като споделят обща страст – романите на ужаса. Така се появява и съвместната им серия „Талисманът”. Замислена като трилогия, тя обаче ще остане незавършена.

Между другото, свързва ги и още нещо – и двамата претърпяват ужасяващи катастрофи, които за малко не слагат кръст на живота им. Стивън Кинг става жертва на автопроизшествие едва на 53, докато Питър Строб попада под гумите на летяща кола още като първолак. Шансовете му да преживее нещастието са изключително малки, но организмът на детето се справя. След това дълги години заеква като шок от преживяното.

Строб завършва английска филология – магистратурата му носи щемпела на Колумбийския университет. Мести се да живее в Дъблин, като там придобива и докторска титла. Именно в Ирландия започва да пише. Големият му пробив е от 1977-а – с книгата If You Could See Me Now. Печели много награди за нея, а завързва и много приятелства – едно от тях е със Стивън Кинг.

Питър Строб пробва перото си в различни жанрове, но любими са му фентъзито и романите на ужаса. Създава и добра поезия. Със Стивън Кинг си сътрудничи от началото на 80-те – и скоро се появява „Талисманът”. Историята е за малко момче, което иска да спаси майка си, лежаща на смъртно легло. За целта обаче то трябва да се сдобие с магичен талисман.

Втората част написват 17 години по-късно – в „Черният дом” битката със злото продължава. Преди няколко години Стивън Кинг потвърди пред медии, че двамата обмислят и трета книга. За приятеля си казва, че е внесъл в жанра на ужасите своето „поетично възприятие, постигайки синтез между ужаса и красотата”. За стила му споделя, че се отличава с „разбираемост в разказа, изключителни характери и изненадващи хумористични находки”. Преди година обаче Строб скромно заяви, че ще му е трудно да поддържа един ритъм с Краля и затова е доста неправдоподобно да се появи трети „Талисман”.

straub

Обичан еднакво от критиката и публиката, а също така възприеман положително от своите колеги, Питър Строб претърпя преди време счупване на тазобедрената става – усложненията от инцидента доведоха и до смъртта му на 79 сред неговите най-близки хора в Ню Йорк

Информация и снимки от bookriot.com, Stephen King Only – The Italian Blog и brucedesilva.wordpress.com

Прочетете още

Bohumil-Hrabal-Liben-1962

Стари записи на Бохумил Храбал откри чешки теолог

Направени са през 80-те Седемте аудикасети са намерени в енорийството на село Либице, което е …