Начало / Свят / Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113

kp_future_library_forest_026

Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. Шотландската художничка стартира проекта с помощта на своята норвежка приятелка Ан Беате Ховинд през 2013-а. Мястото е край Осло, а библиотека там… засега няма.

На един от склоновете край норвежката столица растат смърчове, които ще имат специална мисия. Когато се издигнат на 30-метрова височина, ще се превърнат в хартия за необикновена колекция от книги на Библиотеката на бъдещето.

Проектът разчита на това, че известни писатели създават творби специално за идеята – творби, които ще бъдат публикувани едва след 100 години. Кейти Патерсън вижда в това възможност да демонстрираме отговорност спрямо онези, които идват след нас.

Първата книга, написана специално за Библиотеката на бъдещето, е на Маргарет Атууд. След Scribbler Moon, както е заглавието, са създадени още доста произведения. Сред авторите, подарили творби на библиотеката, са Дейвид Мичъл, Сьон Сигурдсон, Елиф Шафак, Оушън Вуонг и др.

Библиотеката получи и тазгодишните книги, които ще излязат на свой ред след столетие. Те са от зимбабвийката Цици Дангарембга и норвежеца Карл Уве Кнаусгор. По регламент авторите нямат право да разкриват подробности от сюжетите. Единственото, което могат да споделят с публиката, е заглавието на своята книга.

Всички ръкописи се заклюват в стъклени чекмеджета в Обществената библиотека на Осло. През 2114-а ще започне втората част от проекта. Тогава ще бъдат отсечени дърветата и на хартията, в която ще се превърнат, ще бъдат отпечатани „тайните” книги.

Това е проект, който се съсредоточава върху онези, които още не са се родили – обяснява Патерсън. – Всъщност и много от писателите, чиито книги ще са част от Библиотеката на бъдещето, също не са се родили.”

future

Идеята ѝ хрумва, докато работи като камериерка в Исландия. Пейзажът я впечатлява, за него казва, че е запечатал времето и енергията на Земята. Първият ѝ проект е да запише звука от топящ се исландски ледник и да го направи достъпен за всички на специална телефонна линия.

Тихият салон, както се нарича мястото, където ще се пазят ръкописите за Библиотеката на бъдещето, вече също е отворен за посетители. Намира се на последния етаж на Обществената библиотека в Осло, като посетителите се събуват, преди да пристъпят сред специалните стъклени чекмеджета – общо 100 на брой.

Снимки от Future Library, Visit Norway и Ingleby Gallery

Прочетете още

Obama-reading-1280x720

Барак Обама сподели любимите си книги за 2022-а

Традицията е от президентските му години Бившият президент се появи наскоро отново и в Белия …